Pippuripihvi – pehmeän tulinen klassikko

Aito pippuripihvi valmistetaan aina naudan sisäfileestä. Ei koskaan ulkofileestä, ei koskaan possunlihasta. Ja ei olemassa ruokalajia “pippuripihviä punaviinikastikkeella”, pelkkä pippurin ripottelu pihvin pinnalle ei tee pihvistä pippuripihviä. Pippuripihvin valmistamiseen ei myöskään käytetä rosé- tai maustepippuria.

Jyrkkä aloitus sen vuoksi, että tämä klassikko on todellinen klassikko. Siitä on kuitenkin monia turhan villejä muunnoksia, joissa pippuripihvin todellinen ja alkuperäinen luonne katoaa. Seuraavalla ohjeella pääset valmistamaan ruoan yhden klassisen tyylin mukaisesti – ja tekemään vaikutuksen syöjiin. Liekitetty pippuripihvi on toivottu annos myös kokkikouluissamme juuri sen näyttävyyden vuoksi.

Pippuripihvin valmistusohje

Näitä tarvitset:
Naudan sisäfileetä
Voita ja öljyä paistamiseen
Kuivaa punaviiniä ja konjakkia tai Jallua
Dijon-sinappia
Kuohukermaa
Mustapippurirouhetta ja kokonaisia viherpippureita 
(Karkeaa) merisuolaa

Osta naudan sisäfileetä 150–200 g / ruokailija. Voit ostaa valmiit pihvit tai leikata ne kokonaisesta sisäfileestä itse, mikä tulee paljon edullisemmaksi. Ota pihvit huoneenlämpöön lämpenemään noin puolituntia ennen paistamista.

Muotoile pihvit tasaisen paksuisiksi tarvittaessa kädellä painelemalla – älä koskaan käytä lihanuijaa, koska se rikkoo lihan syyt ja pihveistä tulee kuivia. Tasaisen paksut pihvit on helpompi paistaa, ja niistä tulee saman kypsyisiä.

Älä  käytä muotoiluun lihanuijaa,
koska se rikkoo lihan syyt ja

pihveistä tulee kuivia.

Paistaminen

Käytä valurautapannua, ja lämmitä se kuumaksi. Älä käytä teflon-pannua, koska sillä et saa kunnon väriä pihveihin ja pannu jäähtyy nopeasti. Lisää pannulle voita ja öljyä, ja kun voi on kauniin ruskeaa, laita pihvit pannulle. Mausta pihvit suolalla, jotta suola ehtii imeytyä lihaan paiston aikana. Lisää myös mustapippurirouhetta pihvien pinnalle. Paista pihvit medium miinus -kypsyisiksi. Lihan tulee olla siis ruskistunut, mutta se on selvästi pehmeää, kun sitä painaa sormella. Paista ensimmäinen pinta erityisen kauniin ruskeaksi eli anna pihvien paistua rauhassa. Älä siirtele pihvejä hermostuneesti vaikka miten jännittäisi. Nosta pihvit lautaselle.

Älä polta pannussa olevaa voi-öljyseosta: eli se ei saa olla pikimustaa ja pilkullista (öljy kyllä estää palamista). Älä myöskään pese pannua tässä välissä.

Pippuripihvi on klassikko.

Pippuripihvin kastike

Laske lämpötilaa ja lisää pannulle Dijon-sinappia (1 tl/pihvi)  ja punaviiniä (1/2 dl / pihvi). Keitä punaviiniä kasaan niin, että kastikkeen määrä pienenee ja rakenteesta tulee paksumpi. Lisää kastikkeeseen mustapippurirouhetta ja kämmenessä hajotettuja viherpippureita. Voit halutessasi lisätä jo tässä kohtaa hieman viinaa kastikkeeseen ja liekittää.

Dijon-sinappi tuo kastikkeeseen
hapokkuutta, kerma pyöreyttä,
viina aromikkuutta.

Laita pihvit takaisin pannulle se kaunis ruskea, ensimmäinen paistopinta ylöspäin. Lisää hieman lämpötilaa ja lisää pannulle viinaa. Tässä kohtaa voit liekittää ja briljeerata taas oikein kunnolla. Ota pannu siis liesituulettimen alta pois, ja tuikkaa viina tuleen tulitikulla. Mikäli viina ei syty, pannu ei ole riittävän kuuma.

Lisää kuohukermaa (1/2 dl / pihvi) pannulle ja kypsennä pihvit medium-kypsiksi. Nosta pihvit lautaselle ja keitä kastiketta vielä hetki kasaan. Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa suolaa.

Esillelaitto

Aseta pippuripihvi lautaselle. Kaada kastiketta lautaselle, mutta älä peitä kaunista paistopintaa. Jos pihveihisi ei tullut kaunista pintaa, peitä pihvit kastikkeella. Kokki peittää erehdyksensä kastikkeella – ja kotirouva kermavaahdolla.  Koristele pihvit murjotulla viherpippurilla. Tarjoile loppu kastike erikseen.

Kokki peittää erehdyksensä kastikkeella
– ja kotirouva kermavaahdolla.

Pippuripihvin lisukkeiksi sopii talviaikaan hyvin esimerkiksi duchesse-perunat ja paahdetut juurekset. Pippuripihvit eivät ehkäpä ole soveliain kesäruoka, sen verran tuhti ruokalaji tämä on – kokki kotiin -palvelumme  asiakkaille suunnittelemme aina vuodenaikaan parhaiten soveltuvan lisukkeen.

Pasi Jämä on Herkkukasarin keittiömestari – taiteilija jonka ruoat hurmaavat ja organisaattori joka pitää huolen siitä, että kaikki sujuu täysin suunnitelmien mukaan.

Hän rakastaa vanhoja kunnon ruokaklassikoita, mutta kehittää uusia kokonaisuuksia pitääkseen homman mielenkiintoisena. Tutustu Herkkukasarin asiantuntijoihin.

Tutustu myös palveluihimme

Beef Wellington

Tilaa kokki kotiin
Oletko suunnittelmassa illanistujaisia ystäville? Tai lähestyvätkö syntymäpäivät? Tilaa kokki kotiin ja keskity itse juhlimiseen.

Tutustu kokki kotiin -palveluun
Jäiden kera tarjottu kuohuviini.

Järjestä viinitasting
Kutsu ystäväsi ja juoma-asiantuntijamme Mikko paikalle – viininmaistelu yhdessä on rentoa ja opettavaista.

Lue viininmaisteluistamme
By | 2020-05-11T04:43:05+00:00 marraskuu 19th, 2016|Ruoka|0 Comments