Mitä viiniä hirvelle?

Se mitä viiniä hirvelle valitsemme, vaihtelee ruoan voimakkuuden ja lisukkeiden mukaan. Yhdistävä piirre hirviruoille on kuitenkin voimakas riistainen maku, joka vaatii myös viiniltä voimaa. Hirven kanssa pääset siis useimmiten nauttimaan rotevista ja täyteläisistä punaviineistä.

Hirven jauheliha, pataruoat ja keitto

Aloitetaan kuitenkin haudutetuista ruoista ja jauhelihasta, joiden kanssa sopivat keskitäyteläiset sekä melko täyteläiset ja vähätanniinisemmat viinit – aromikkaan täyteläisen hirvipadan kanssa sopii voimakkaampikin viini. Hirvipataan sopivat halvemmat ruhon osat kuten kulma-, ulko- ja lapapaistit ja niiden kera pataan sopii sujauttaa syksyisen metsän muita antimia, kuten metsäsieniä. Hirvenlihaa tulee hauduttaa pitkään ja ehdottomasti  jo ennen kuin pataan lisätään juureksia, jotta ne eivät hautuisi liian pehmeiksi. Voimakkaat hirvipadat vaativat viiniltä aromikkuutta ja maltillisia tanniineja, esimerkiksi Arancione Originale Ripasso on oiva kumppani hirvipadalle.

Hirven jauheliha on naudan jauhelihaa voimakkaampaa. Suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi wallenbergin pihvejä eli korppujauhoilla rapeiksi kuorrutettuja pihvejä. Lisää hirven lihan joukkoon vähän rasvaisempaa lihaa, kuten porsasta, jotta lopputulos olisi mehevämpi. Hirven jauhelihasta voi valmistaa esimerkiksi alkuruoaksi tartarpihvejä ja tarjota ne perinteisten tartarin lisukkeiden kanssa. Viiniksi kannattaa valita hieman miedompi keskitanniininen punaviini. Esimerkiksi miedommat Sangiovese-rypäleestä valmistetut viinit sopivat hyvin hirvitartarille, myös hieman tuhdimpi Pinot Noir toimii loistavasti. Hirviwallemberg vaatii hieman tuhdimman viinin kuin tartar – kannattaa kokeilla argentiinalaista malbecia wallembergin kanssa.

Hirvikeitto on kirkaslieminen klassikko, jossa juurekset tuovat makuun syvyyttä ja pehmeyttä. Hirven maku pääsee kuitenkin keitossa erinomaisesti esille. Viinin ei tarvitse olla kovinkaan voimakas – melko kevyet Valpolicella-viinit käy hirvikeitolle erinomaisesti esimerkiksi Masi Bonacosta Valpolicella Classico.

Hirvikeitto on kirkaslieminen klassikko,
jolle sopii kevyet Valpolicella-viinit.

Hirven filee

Kokonaisena paistettu hirven filee on yksi riistaruokien aatelisista. Hirvenfilee kannattaa mureuttaa marinoimalla se öljypohjaisessa marinadissa. Mausteeksi sopivat erinomaisesti rosmariini ja timjami. Perinteisesti hirven mausteena käytettyä katajanmarjaa suositamme lisämään maltilla, koska sen maku on melko voimakas. Homma lipsahtaa helposti G&T-linjalle!  Marinadiin ei kannata myöskään lisätä suolaa, koska fileen olisi hyvä antaa marinoitua jopa useita päiviä.

Paista hirven fileen kaikki pinnat kiinni paistinpannussa, myös päät. Suolaa liha samalla. Pannuun kannattaa lisätä myös hieman vettä, jotta saat valmistettua riistalientä. Siirrä filee uunivuokaan ja lisää päälle siivilöity riistaliemi. Paista fileetä, kunnes sen sisälämpötila on 48 astetta. Näin liha jää riittävän raa´aksi, laita liha folioon vetäytymään. Lihan vetäytyessä keitä riistalientä pienessä kasarissa kasaan, niin että sitä jää kutakin ruokailijaa kohden 1–2 ruokalusikallista. Lientä voi myös maustaa esimerkiksi karpaloilla.

Lisukkeiksi suositamme paahdettuja juureksia kuten selleriä. Myös maa-artisokka tai haudutettu kaali ovat erinomaisia lisukkeita. Pyöristä annos kermaisella sienikastikkeella.

Hirven fileelle sopiikin jo selkeästi tuhdimmat viinit, joissa saa olla tanniiniakin runsaammin – hirven fileetä kun ei kannata koskaan paistaa kypsäksi, koska siitä tulee melko kuivaa. Punaiset Chateauneuf-du-Papet sopii fileelle loistavasti – viinien aromimaailma on mausteinen ja yrttinen kuten marinoidun hirven fileenkin. Xavier Châteauneuf-du-Pape on esimerkiksi kokeilemisen arvoinen viini. Myös tuhdimmat italialaiset Chiantit sopivat hirvelle – Antinori Peppoli Chianti Classico on erinomainen viini tälle ruoalle.

Hirven fileetä ei kannata koskaan
paistaa kypsäksi – silloin viineissäkin
saa olla tanniinia ja runsautta.

Mitä viiniä hirvelle – yhteenveto

Hirvelle sopii siis monenlaiset viinit – riippuu valmistustavasta, mitä kannatta valita! Miedommille ruoille keskitäyteläisiä ja vähätanniinisempia viinejä esim. Valpolicellaa tai tuhdimpaa Pinot Noiria. Pataruoille hieman tuhdimpaa viiniä, jossa on kuitenkin maltillisen pehmeät tanniinit esim. Ripasso-viinit.  Fileelle sitten kunnon voimakasta punaviiniä, jossa saa olla ihan tuntuvatkin tanniinit, kuten punaiset Chateauneuf-du-Papet ja tuhdimmat Chiantit.

Viinin makea mausteisuus ja kuvatut hedelmät nostattavat veden kielelle. Loistava valinta aromikkaalle hirvipadalle.

Hinta 13,49 €

Raikkaan metsäinen ja punasävytteinen maku on tasapainoinen. Tämä jopa yrttisyyteen vivahtava viini sopii hienosti hirvikeiton kanssa.

Hinta 12,90 €

Täyteläisen mausteinen ja jopa suklainen maku on runsas. Pehmeät mutta voimakkaat tanniinit ja miellyttävä yrttisyys on omiaan hirven fileelle.

Hinta 38,50 €

Tutustu myös palveluihimme

Jäiden kera tarjottu kuohuviini.

Järjestä viinitasting
Kutsu ystäväsi ja juoma-asiantuntijamme Mikko paikalle – viininmaistelu yhdessä on rentoa ja opettavaista.

Lue viininmaisteluistamme

Tilaa kokki kotiin
Oletko suunnittelmassa illanistujaisia ystäville? Tai lähestyvätkö syntymäpäivät? Tilaa kokki kotiin ja keskity itse juhlimiseen.

Tilaa huippuravintola luoksesi
By | 2019-04-30T15:27:27+00:00 lokakuu 13th, 2018|Ruoan ja viinin yhdistäminen, Ruoka|0 Comments