Kotimainen riista on harvinaista herkkua

Kotimainen riista on yllättävän vieras näky kaupoissa. Tänään alkanut hirvestyskausikaan ei tavalliselle kuluttajalle juuri näy. Kun riistaa on saatavilla se on harmittavan usein ulkomaista, esimerkiksi Virosta tai Ruotsista tuotua. Tai kasvatettua “riistaa” kuten melko villiä sikaa tai pullasorsaa. Miksi näin?

Kotimainen riista ei löydä tietään kauppoihin

Metson, teeren ja metsähanhen myyminen on kiellettyä. Sen sijaan tarjolla on kasvatettua fasaania ja sorsaa. Villisian kanta Suomessa on kasvanut oleellisesti, mutta myynnissä on kasvatettua villisikaa. Koska olet nähnyt jänistä tai rusakkoa lihatiskissä? Ja siis oikeaa riistaa – ei ranskalaista kasvatettua kania. Suomessa tarjottava riista onkin usein kasvatettua, ja sen maku ei vastaa villiriistaa. Kasvatettu kani maistuu broilerilta, sorsa on pullasorsaa. Kun ajattelet villin merilohen makua ja vertaat sitä kasvatetun norjalaisen pussilohen makuun, alat päästä jyvälle asiasta.

Makuero johtuu ravinnosta. Villille riistalihalle tyypillinen voimakas maku syntyy luonnon tarjoamasta ravinnosta. Siksi myös Etelä-Suomen viljapeltojen ääreltä kaadettu hirvi maistuu miedommalta kuin pohjoisen metsissä elänyt hirvi.

Villille riistalihalle tyypillinen voimakas maku syntyy luonnon tarjoamasta ravinnosta.

Paras tapa varmistaa kotimaisen riistan saanti omaan käyttöön on tutustua metsästäjiin – tai metsästää itse. Lihat kun liikkuvat pienissä piireissä. Riistalihaa välitetään myös Riistaruoka.fi-palvelussa, joka yhdistää metsästäjät ja riistalihan ystävät: palvelussa on niin osto- kuin myynti-ilmoituksiakin. Myös lihaliikkeissä on riistaa tarjolla, mutta valikoimassa saattaa korostua ulkomaiset riistalihat. Tosin esimerkiksi Turun kauppahallissa toimiva Lundenin lihan kauppias metsästää, joten tarjolla on esimerkiksi eriä lähiseudun peuran lihaa.

kotimainen riista

Riistan kaatolupia liian vähän?

Hirven kaatolupien määrät elävät kohtuullisen ripeästi kantojen laskiessa ja kasvaessa. 2000-luvun alussa kaatolupia oli jopa noin 85 000, viisi vuotta aiemmin vain noin 25 000, mikä kuvaa reagointia kantoihin ja selkeää ajatusta kannan hoidosta. Vuonna 2017 hirvenkaatolupia myönnettiin vajaat 57 000.

Hirvikannan hoidosta poiketen Suomessa vasta harjoitellaan valkohäntäpeuran kannan hoitoa. Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen riistakeskus kehittävät parhaillaan yhdessä kannanseurantajärjestelmää valkohäntäpeuralle, työtä johtaa erikoistutkija Jyrki Pusenius. Työ on tärkeää sillä valkohäntäpeuraa metsästetään tällä hetkellä vähän sen kannan kokoon ja vasatuottoon nähden. Ongelmiakin on havaittavissa, kuten liikenneonnettomuuksien sekä tiettyjen puutiaislajien ja punkkien välittämien tautien lisääntymistä.

Valkohäntäpeuraa metsästetään tällä hetkellä vähän sen kannan kokoon ja vasatuottoon nähden.

Siinä missä maantien varsien kuningatarta, lupiinia ja vaikkapa jättibalsamia on alettu hävittämään vieraslajeina systemaattisesti, valkohäntäpeurakannan annetaan lisääntyä huikealla vauhdilla. Lajihan on tuotu Yhdysvalloista Suomeen 1930-luvulla Laukon kartanon maille ja laji on päässyt leviämään laajalle. Kuvaavaa on, että esimerkiksi talviruokinnan avulla kantaa ylläpidetään kylminä talvina.

Riistaruokien suurena ystävänä toivoisin, että valkohäntäpeura ilmestyisi kauppojen valikoimiin laajemmin – eläimiä kun riittäisi! Vielä parempaa olisi, jos lajikirjo lihakauppojen valikoimissa monipuolistuisi.

Ensi viikolla kirjoitamme vinkkejä riistaruokien valmistamiseen ja viinien valintaan.

KIRJOITTAJA


Pasi Jämä 
on Herkkukasarin keittiömestari – taiteilija jonka ruoat hurmaavat ja organisaattori joka pitää huolen siitä, että kaikki sujuu täysin suunnitelmien mukaan.  Riistaruoista hän suosii hirveä mieluummin kuin peuraa, karhu vaatii jo tosi kovaa luonnetta syöjältä, hylje ei ole hänen mieleensä. Ja merihanhi – se se on hyvää.

Tutustu myös palveluihimme

Tilaa kokki kotiin
Oletko suunnittelmassa illanistujaisia ystäville? Tai lähestyvätkö syntymäpäivät? Tilaa kokki kotiin ja keskity itse juhlimiseen.

Tilaa huippuravintola luoksesi
Jäiden kera tarjottu kuohuviini.

Järjestä viinitasting
Kutsu ystäväsi ja juoma-asiantuntijamme Mikko paikalle – viininmaistelu yhdessä on rentoa ja opettavaista.

Lue viininmaisteluistamme
By | 2019-04-30T15:28:57+00:00 lokakuu 13th, 2018|Ruoka|0 Comments