Briossisämpylä – hampurilaisen perusta

Briossisämpylä on helppo valmistaa itse ja vaivannäkö palkitsee leipurin pehmeällä ja maukkaalla hampurilaissämpylällä. Briossisämpylän juuret ovat Ranskassa, jossa rasvaisia ja pehmeitä leivonnaisia on syöty muun muassa aamiaisella.

Briossisämpylä vaatii aikaa

Leivonta on melkoisen suoraviivaista ja noudattelee normaalia hiivataikinan tekemistä. Vain nostatusajat ovat melkoisen paljon pitempiä kuin kotoisten porkkanasämpylöiden – ensimmäinen nostatus pari tuntia ja leivottuna pellillä sama homma. Tosin jos nälkä on kova, voit hiukan oikoa ja nostattaa briossisämpylöitä vain puoli tuntia kahden tunnin sijaan.

Briossisämpylä on pehmeä ja murenevampi kuin tavallinen sämpylä. Hampurilaissämpylän pieni makeus myös korostaa hampurlaispihvin suolaisuutta ja kastikkeen happamuutta.

Kun suunnittelet hampurilaisbileitä ja mietit menekkiä, voit huoletta laskea sen varaan, että briossisämpylä on tukevampi pohja hampurilaiselle kuin esimerkiksi kaupan valmiit hampurilaissämpylä kahisevissa muovipusseissa – menekki on siis pienempi. Toisaalta maku on kutkuttavan herkullinen, joten santsaamisen riskikin on olemassa!

Briossisämpylä on pehmeä ja murenevampi kuin tavallinen sämpylä.

Alla oleva ohje on hieman kevennetty versio perinteisimmistä suorastaan hullun rasvaisista versioista. Ohje on testattu ja hyväksi todettu, joten kun leivot tämän ohjeen mukaan briossisämpylöitä, voit vielä sujauttaa majoneesikastikettakin hampurilaisen väliin.

Briossisämpylöihin tulee kaunis kiiltävä pinta,
kun voitelet ne ennen paistoa.

Briossissämpylät koristellaan seesiamin siemenillä.

Briossisämpylä – ohje (8 kpl)

2,5 dl lämmintä maitoa
2 rkl sokeria
2 tl hienoa merisuolaa
1 kananmuna
Sekoita keskenään.

7–8 dl erikoisvehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoa ja sekoita nesteeseen. Lisää loput jauhot vähitellen.

40 g pehmeää huoneenlämpöistä voita
Vaivaa lopuksi taikinaan. Taikina on valmista noin 10 minuutin koneella vaivaamisen (käsin 10–20 minuttia voimista riippuen) jälkeen, kun se irtoaa kulhon seinistä ja tasaisen kimmoisaa.

  • Anna briossitaikinan kohota kulhossa 2 tuntia.
  • Leivo tainasta kahdeksan briossisämpylää ja anna kohota 2 tuntia.
  • Voitele kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
  • Paista briossisämpylät 200 asteessa 10–15 minuuttia (tasalämpö, kiertoilmalla voi tulla hieman nopeamminkin.

Briossisämpylä on pehmeä herkku.

Anna briossisämpylöiden jäähtyä, leikkaa ne halki ja paahda leikkuupinnat esimerkiksi grillissä tai uunissa grillivastusten alla ennen hampurilaisten täyttämistä. Meillä kävi niin, että syötiin hampparit saman tien lämpiminä. Toimi niinkin oikein hyvin!


Tutustu myös palveluihimme!

herkkukasari

Avullamme järjestät juhlat helposti: saat toiveidesi menun ja voit itse keskittyä juhlimaan.

Kokki kotiin -palvelu
Jäiden kera tarjottu kuohuviini.

Viininmaistelu asiantuntijan johdolla on antoisaa – ja saat itse valita teeman.

Viininmaistelu
By | 2019-04-30T15:58:16+00:00 toukokuu 22nd, 2016|Leivonta|0 Comments