Oranssi linssikeitto on täyteläisen maukasta

Punaiset linssit hurmaavat täyteläisen pehmeällä suutuntumalla, mustat linssit eksottisella kauneudellaan ja vihreät linssit kameleonttimaisella maustumisominaisuudella. Voit valmistaa linsseistä omia ruokalajejaan – tai käyttää esimerkiksi punaisia linssejä jauhelihakastikkeessa. Muista kuitenkin, että linssi maistuvat, kun maustat ne huolella!

Linssit ovat erittäin täyttäviä, koska niissä on runsas kasvisproteiinin pituisuus. Niistä saa myös paljon ravintokuituja, vitamiineja ja antioksidantteja. Tämän vuoksi linssit ovat hyvä täydennys etenkin kasvissyöjän ruokavalioon. Lisäksi linssi auttavat alentamaan kolesteroliarvoja, ja niiden avulla voi pitää myös sokeriarvot kurissa.

Linssiä kutsutaan myös rokkalinssiksi ja kylvövirviläksi, ja se on kotoisin Lähi-Idästä. Nykyään tärkeimpiä viljelyalueita ovat Kanada, Intia ja Turkki. Linssi on yksivuotinen hernekasveihin kuuluva kasvi, jota voi myös hyödyntää idättämällä.

Linssit voi keittää liottamatta, mutta liottaminen nopeuttaa keittoaikaa. Linssejä kypsennetäessä käytä yksi osa linssejä ja kaksi osaa vettä. Punaisia ja keltaisia linssejä tulee keittää noin 10–20 minuuttia (kuorettomia tuo 10 minuuttia), mustia ja vihreitä kuorellisia linssejä pitää keittää noin 20 minuuttia. Linssit säilyvät keitettynä jääkaapissa noin kolme päivää, ja ne voi myös pakastaa. Ja mikäli tarjoat linssejä esimerkiksi salaatin lisänä, muista maustaa ne lämpimänä, jolloin ne imevät makua itseensä tehokkaasti.

Helppo ruoka syntyy tomaattimurskasta, punaisista linsseistä ja lämpöisistä mausteista – oranssi linssikeitto! Linssien maustamiseen sopivat hyvin esimerkiksi itämaiset mausteet, kuten kaneli, curry ja juustokumina. Voitkin varioida keittoa oman maun mukaan ja ihan vaan vaihtelunkin vuoksi.

Oranssi linssikeitto – resepti

1 sipuli
2 porkkanaa
1 valkosipuli, solo
pala selleriä
1 rkl suolaa
0,5 rkl sokeria
vajaa sentin pala inkivääriä
2 tl currya
maun mukaan chiliä, punaista currytahnaa tai cajunpippuria
400 gr tomaattimurskaa
1,5 dl punaisia linssejä
noin 5 dl vettä
1–2 dl kermaa

Kuullota vihannekset ja mausteet, lisää tomaattimurska ja huuhdellut linssit. Keitä linssikeittoa noin 30 minuuttia ja lisää kerma. Tarkista maku ja soseuta linssikeitto, joko aivan sileäksi tai jätä hieman enemmän suutuntumaa.

Tarjoile keitto esimerkiksi paahdetun ruisleivän kera – tai hyppää intialaisiin tunnelmiin Naan-leivän siivittämänä.


Kaipaatko apua arkeen ja lisää aikaa itsellesi tai perheellesi? Tutustu kotiruokapalveluumme.

By | 2018-05-13T18:00:08+00:00 maaliskuu 24th, 2016|Ruoka|0 Comments