Mateen nylkeminen

Mateen nylkeminen vaatii hiukan osaamista ja näppivoimaa, mutta ohjeillamme onnistut varmasti. Keittiömestarimme Pasi Jämä opastaa sinua myös videolla kevättalven sesonkiherkun käsittelyssä.

Mateen nylkeminen – ohje

  1. Pyyhi mateen pinta paperilla, jotta saat kalasta paremman otteen.
  2. Käytä filerointiveistä ja tee yhtenäinen viilto kalan nahkaan niskasta, evien takaa aina kurkkuun asti. Älä katkaise kalan päätä.
  3. Auta veitsellä hiukan nahan irrotusta:pidä kalan päästä kiinni ja irrota nahkaa viiltokohdasta veitsen kärjellä.
  4. Ota nahasta kiinni ja irrota sitä vähän kerrassaan kalaa kiertäen.
  5. Kun saat tukevamman otteen, nahka lähtee vetäisyllä pois.

Mateen sesonki on talvella

Made on turskansukuinen pitkä kala, jonka pituudesta yli puolet on pyrstöä. Made onkin hiukan käärmemäisen näköinen. Made viihtyy kylmissä vesissä, ja se on yleinen koko Suomessa. Madetta esiintyy järvien lisäksi myös rannikon vähäsuolaisissa murtovesissä.

Mateen sesonkiaika on talvi, joulukuulta maaliskuulle. Mateen kutuaika on helmi–maaliskuussa.

Made – herrojen herkku?

Mateen liha on vaaleaa, kiinteää, vähärasvaista ja maistuu joidenkin mielestä aavistuksen muskotilta. Kala tuo mieleen merikrotin pehmeän “kumimaisen” suutuntuman ansiosta. Made on myös hyvin vähäruotoista.

Perinteisesti mateesta valmistetaan keittoa yleisimmin kermaiseen liemeen ja annos kruunataan kypsennetyllä mateen maksalla. Myös mademuhennus on yleinen ruokalaji.

Mateen mäti on hyvin voimakkaan makuinen, pienihelminen mäti, jota arvostetaan kovasti. Maku on tosissaan voimakas ja kalamainen esimerkiksi muikunmätiin verrattuna, joten se hienous voi jäädä ensikertalaiselta maistamatta! Mateen sesonkiaika osuu yhteen bliniajan kanssa, joten mateenmätiä tarjotaan perinteisesti blinien kera.


Mateen nylkeminen vaatii palkintonsa - kokeile Rieslingia

Viinisuositus mateelle – Steininger Riesling

Ihastuimme tähän sitruksiseen ja hennon mausteiseen valkoviiniin aikoinaan herkkutattikeiton kumppanina, mutta yhtä kaikki Riesling sopii myös mateelle!

Viini on kuiva, hapokas ja kevyen mineraalinen, joten se sopii erinomaisesti vaikka mademuhennoksen tai keiton kanssa tarjottavaksi.

Alkossa 13,48 €

Tutustu myös palveluihimme

Herkkukasarin kokki kotiin -palvelu

Tilaa kokki kotiin

Keskity itse juhlimiseen ja tilaa kokki kotiin! Seurueille ravintolaa edullisempi.

Tutustu kokki kotiin -palveluun

Kokkikoulussa oppii!

Opi ammattilaisen johdolla vaikka kalan tai lihan käsittelyä. Sopii kaiken ikäisille!

Lue lisää kokkikoulusta
By | 2018-05-11T09:25:25+00:00 maaliskuu 10th, 2017|Ruoka|0 Comments