Riesling – sitruunainen maailmanvalloittaja

Riesling  on hurmannut totaalisesti viime vuosina maailman sommelierit ja myös meidät suomalaiset viininrakastajat. Eikä syyttä! Rypäle on poikkeuksellisen monipuolinen, mutta aina yhtä viehättävästi sitruksisen hapokas.

Rieslingin historia

Mitä ilmeisimmin villinä kasvaneesta viinilajikkeesta polveutuneesta Rieslingistä on ensimmäinen kirjallinen merkintä vuodelta 1435, joka on tehty Saksassa Reinin laaksossa. Rheingaussa vuonna 1720 Rieslingiä alettiin tuottaa jalona rypäleenä ja kyseiselle alueelle istutettiin myös ensimmäinen yksistään tälle rypäleelle istutettu viinitarha. Kuuluisalle Alsacen alueelle rypäle istutettiin viimeistään 1477. Uuteen maailmaan, ensimmäisenä Kaliforniaan, rypäle kulkeutui vasta vuonna 1857.

Rieslingistä tehdyt viinit ovat luonteeltaan
hapokkaita, sitruksisia, hedelmäisiä.

 Viinin luonne

Riesling on hapokkain valkoviinirypälajike maailmassa. Rypäleestä tehdyt viinit ovat luonteeltaan hapokkaita, sitruksisia, hedelmäisiä ja niissä esiintyy pullokypsytyksen seurauksena myös petrolimaisia aromeja. Viileällä alueella valmistettu rypäle kestää varastointia erinomaisesti korkean hapokkuutensa ansiosta ja laadukkaimmat viinit, esimerkiksi ranskalaiset sekä saksalaiset laatu-rieslingit, kannattaakin juoda hieman ikääntyneinä. Uuden maailman viinit ovat usein tarkoitettukin nuorena juotaviksi.

Näiden viinien luonne vaihtelee, kuten kaikkien muidenkin viinien, ilmaston mukaan. Muutamia mainitsemisen arvoisia tuotantoalueita ovat Kamptalin alue Itävallassa, Rheingaun ja Moselin alueet Saksassa ja tietenkin Alsacen alue Koillis-Ranskassa.

Ruoan kumppanina

Nämä viinit ovat erinomaisia ruoan kumppaneita runsaan hapokkuutensa ja aromikkuutensa ansiosta. Runsaiden ja rasvaisten kalaruokien seurana viinin hapokkuus täydentää annosta. Myös hapokkaiden ruokien, kuten sitruksisien kastikkeiden (kuten hollandaisen) kanssa sen hapokkuus yltää harmoniseen tasapainoon.

Toisaalta puolikuivat viinit sopivat erinomaisesti esimerkiksi itämaisten tulisten ruokien seuraan. Myös sushi rakastaa rieslingiä – kokeile lähes kuivia viinejä!

Viinit ovat erinomaisia ruoan kumppaneita
runsaan hapokkuutensa ja aromikkuutensa ansiosta.

Rieslingistä valmistetaan myös jälkiruokaviinejä, kuten Late Harvest -viinejä, joita tuotetaan ympäri maailmaa sekä erinomaista jäisinä poimituista ja puristetuista rypäleistä valmistettua Eisweinia Saksassa, Itävallassa ja Kanadassa. Rypäle on myös vastaanottavainen jalohomeelle ja näistä jalohomeisista rypäleistä valmistetaan erittäin laadukkaita jälkiruokaviinejä Saksassa ja Itävallassa.

Makeat rieslingit on perinteisesti yhdistetty mitä suurimpaan herkutteluun – yksistään nautittuna tai vaikkapa hedelmäisten piiraiden kera nautittuna. Muista makea riesling myös aina, kun jälkiruoassasi on sitruunaisia aromeja!

Riesling – ominaispiirteet

Tuoksu
vihreää omenaa, sitrusta, passionhedelmää, ”petrolia”, mineraaleja, kukkaisuutta, hunajaa
Maku
kevyehkö – keskitäyteläinen, kuiva, voimakashappoinen, mineraalinen, sitruksinen
Tunnetaan myös nimillä
Rhine Riesling (Etelä-Afrikka), Riesling Renano (Italia), Johannisberg Riesling (Kalifornia), Gros Rhin (Sveitsi)

riesling_herkkukasari

Alkon parhaat Riesling-viinit

gisselbrecht_riesling

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg
Alkossa 19,99 €

Vuoden 2016 valkoviiniksi valittu alsacelainen huippuviini on voimakasarominen ja tasapainoisen hapokas. Maussa korostuu miellyttävästi sitruksisuus ja hedelmäisyys.

Suosittelemme viiniä erityisesti juhlahetkiin hienostuneiden kala- ja äyriäisruokien kumppaniksi.

ELEGANTTI VIINI JUHLAAN

Steininger_riesling

Steininger Riesling
Alkossa 13,48 €

Viini on tyyliltään puhdaspiirteinen ja kukkainen. Maku on kuiva ja siinä korostuu hedelmäisyys sekä mineraalisuus. Sitruksinen hapokkuus antaa maulle ryhtiä ja pituutta.

Erinomainen viini kermaiselle sienikeitolle sekä selkeän makuisille äyriäisruoille.

LAATUVIINI ITÄVALLASTA

Schloss_riesling

Schloss Schönborn Rheingau Riesling Trocken
Alkossa 11,99 €

Monivivahteinen ja elegantti viini, jonka maussa voi aistia sitruksisuutta, vihreää omenaa ja persikkaa. Runsas hapokkuus on hienosti tasapainossa hedelmäisyyden sekä tyylikkään mineraalisuuden kanssa.

Viini sopii erinomaisesti yrttisille kala- sekä äyriäisruoille.

LOISTAVA HINTA-LAATUSUHDE

Dreissigacker_riesling

Dreissigacker Organic Riesling
Alkossa 14,95 €

Raikkaan hedelmäinen ja tyylikäs viini, jonka maussa korostuu sitruksisuus ja kukkaisuus. Viini on tasapainoinen ja siinä on erittäin pitkä jälkimaku.

Viini kestää hyvin rasvaisten ja voimakkaidenkin kalaruokien kumppanina.

ERINOMAINEN RUOKAVIINI

Yalumba_riesling

Yalumba Y Series Riesling
Alkossa 9,99 €

Eloisan hapokas viini on maultaan sitruksinen, kypsän omenainen ja hivenen yrttinen. Miellyttävä hedelmähapokkuus antaa maulle pituutta.

Loistava viini erilaisten kalaruokien kanssa.

PARAS ALLE 10 EUROA

Tutustu myös palveluihimme

Jäiden kera tarjottu kuohuviini.

Järjestä viinitasting
Kutsu ystäväsi ja juoma-asiantuntijamme Mikko paikalle – viininmaistelu yhdessä on rentoa ja opettavaista.

Lue viininmaisteluistamme
Beef Wellington

Tilaa kokki kotiin
Oletko suunnittelmassa illanistujaisia ystäville? Tai lähestyvätkö syntymäpäivät? Tilaa kokki kotiin ja keskity itse juhlimiseen.

Tutustu kokki kotiin -palveluun
By | 2019-04-30T15:45:16+00:00 tammikuu 16th, 2017|Viini, Viinisuosikit|0 Comments