Lasagne – kastikkeissa sen salaisuus!

Lasagne on melkoisen helppo valmistaa – ainakin siihen verrattuna, miten vaikea on odottaa vartti juuri valmistuneen herkun syömistä. Ei olekaan ihme, että italialaisperäisen perinneruokalajin suosio on kansainvälinen, ja aivan erityinen asema sillä on tietysti Yhdysvalloissa. 

Lasagne – ohje

Jauheliha-tomaattikastike 
800 g hyvää naudan jauhelihaa
800 g (2 tlk) Mutti-tomaattimurskaa
2 isoa sipulia
2 solo-valkosipulia
3 porkkanaa
pala juuriselleriä
1 palsternakkaa
3 dl lihalientä (tai vettä)
2 rkl suolaa – tai maun mukaan
3 rkl sokeria
1 tl mustapippuria
tuoretta basilikaa ja persiljaa 

Juustolla maustettu béchamel-kastike 
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l kulutusmaitoa
200 g Emmental-juustoraastetta (tai muuta vahvanmakuista juustoa)
1/2–1 tl jauhettua muskottipähkinää
suolaa maun ja juuston suolaisuuden mukaan

Päälle: noin 100 g juustoraastetta

  1. Valmista jauheliha-tomaattikastike: ruskista liha ja siirrä se isoon kattilaan kiehumaan tomaattimurskan ja lihaliemen joukkoon. Ruskista juurespalat sekä sipulit ja siirrä nekin tomaattikastikkeeseen. Mausta liha ja juurekset paiston aikana suolalla ja pippurilla. Lisää kastikkeeseen sokeri ja kuivatut yrtit (mikäli käytät tuoreita yrttejä, lisää ne kastikkeeseen aivan lopuksi). Anna kastikkeen hautua reilu puoli tuntia – ja mieluusti jopa pari tuntia oikein hiljaisella lämmöllä. Italiassa perinteinen ragu hautuu koko päivän.
  2. Valmista béchamel-kastike: Sulata voi kattilassa ja kypsennä vehnäjauhoja siinä muutama minuutti, älä ruskista. Lisää maito samalla sekoittaen vispilällä. Lisää juusto ja mausteet. Anna kiehua 5–10 minuuttia miedolla lämmöllä poreillen, koko ajan sekoittaen.
  3. Kokoa lasagne: laita alimmaksi tomaattikastiketta ja béchamel-kastiketta, lisää päälle pastalevyjä kerros. Sen jälkeen aina tomaattikastiketta, béchamel-kastikketta ja pastalevykerros. Jatka näin. Laita kuitenkin ylimmäksi kerrokseksi pastalevyjen päälle béchamel-kastiketta ja juustoraastetta.
  4. Paista lasagne 175 °C noin 45 minuuttia. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia.

 

Lasagnen tarina

Lasagne on yksi Italian vanhimpia pastalaatuja – sen ulkoasun muoto kuitenkin on vaihdellut alueittain, niin ennen kuin nykypäivänä. Yleisimmin sanalla on kuitenkin tarkoitettu pastalevyä tai ohutta pastanauhaa.  Sanana lasagna esiintyy monissa keskiaikaisissa teksteissä, mutta muodosta emme voi olla aivan varmoja. Nykymuotoisena ruokalajina lasagne tuli suosituksi muun muassa Napolissa: kuninkaan isä antoi pojalleen, Napolin viimeiselle kuninkaalle lempinimeksi Lasa, koska muodollisilla lounailla tarjottiin usein lasagnea.

Lasagnesta on useita variaatioita: kasvis-, sieni- ja kalaversioita. Nykyisin maailmalla tunnetuin on kuitenkin Lasagna Bolognese eli lihaisan tomaattikastikkeen ja pehmeän aromaattisen bechamel-kastikkeen versio. Mutta ole tarkkana Italiassa: esimerkiksi Sisiliassa Lasagna Ricche on parpadellesta, leveästä kihrareunaisesta nauhapastasta valmistettu ruokalaji, joka tarjoillaan friteerattujen parsakaalien kanssa!


Viinisuositus lasagnelle

Poggio al Tufo Rompicollo 2014

Sangiovese-rypäleestä valmistetut italialaiset viinit ovat klassinen yhdistelmä lasagnelle. niiden hapokkuus yhdistyy hienosti lasagnen tomaattipohjaisen kastikkeen kirpakkuuteen.

Alkosta voisit kokeilla laatutuottaja Tommasin Poggio al Tufo Rompicollo -punaviiniä, joka on Sangiovesen ja Caubernet Sauvignonin sekoitus. Viini on keskitäyteläinen ja keskitanniininen. Viinin yrttisyys nousee oikeuteensa, mikäli lisäät lasagneen runsaasti yrttejä!

Alkosta 11,99 €

(Kuva: Alko)

 

Raimat Castell de Raimat Tempranillo 2014

Lasagnelle sopii myös Espanjan Kataloniasta tuleva viini, joka on mehevä ja keskitäyteläinen. Punaviini on valmistettu Tempranillo-rypäleestä. Mikäli teet oikein voimakkaan ja täyteläisen kermaisen juustokastikkeen, voit valita hieman tätä viiniä täyteläisemmänkin punaviinin.

Viini on keskitanniininen, hieman karpaloinen ja punaherukkainen, mausteinen ja hennon vaniljainen. Italilaisen kaverinsa tapaan viini on riittävän hapokas tomaattikastikkeelle, mutta hieman pehmeämpi tyyliltään.

Alkosta 11,99 €

(Kuva: Alko)

Tutustu myös palveluihimme

Beef Wellington

Tilaa kokki kotiin
Oletko suunnittelmassa illanistujaisia ystäville? Tai lähestyvätkö syntymäpäivät? Tilaa kokki kotiin ja keskity itse juhlimiseen.

Tutustu kokki kotiin -palveluun
Jäiden kera tarjottu kuohuviini.

Järjestä viinitasting
Kutsu ystäväsi ja juoma-asiantuntijamme Mikko paikalle – viininmaistelu yhdessä on rentoa ja opettavaista.

Lue viininmaisteluistamme
By | 2019-04-30T15:42:08+00:00 elokuu 28th, 2017|Gastronomian historia, Ruoan ja viinin yhdistäminen, Ruoka|0 Comments