Brita-kakku on vastakohtien leivonnainen

Brita-kakku on kesäkakkujen klassikko, mutta yhtä hyvin se soveltuu jälkiruoaksi tai kahvipöytään muinakin vuodenaikoina. Yksi on ja pysyy: Brita-kakun marenkikerroksen paahteisen makea maku kuuluu täydentää täytteen happaman raikkaalla vastinparilla.

Mitä täytteeksi?

Esimerkkinä tästä täytteestä, joka tuo kakkuun klassisen kontrastin, ovat tuoreet mansikat tai vadelmat kesällä tai talvikauden eksoottinen tuore kiivi ja ananas. Myös tyrni ja lakka toimivat upealla tavalla ja suorastaan aateloivat Brita-kakun.

Unelmaisen kevyt kermavaahto ja rapea marenki muodostavat vielä toisen parin. Brita-kakun syöminen tuntuu mukavalta rakenteensa ansiosta.

Brita-kakun historiasta ei ole selvyyttå. Kakku voi olla peräisin Ruotsista, jossa sillä on useita nimiä: Pinocchiotårta, Brittatårta, Glömmingetårta, Mammas tårta, Ölandstårta, Margaretatårta ja Herrgårdstårta. Yhtälailla Brita-kakku kuuluu Ruotsin perinteisiin kesäklassikoihin kuin meillä Suomessakin.

Brita-kakku on melko helppo valmistaa. Ainoastaan irroitusvaihe voi tuntua joskus hankalalta. Siksi leivinpaperi kannattaakin voidella voilla huolellisesti ennen taikinan levitystä. Ja vaikka levy rikkoontuisi irrotuksessa, älä huoli! Levitä rikkoontunut osa pohjalevyksi.

Brita-kakku | ohje

150 g pehmeää voita
1,5 dl sokeria
4 keltuaisia
2 dl vehnäjauhoa
2 tlk leivinjauhetta
1,5 dl kulutusmaitoa
4 valkuaista
2 dl (erikois)hienoa sokeria
Lisäksi
2 dl kuohukermaa (emme käytä sokeria kermavaahdossa)

n. 1 l tuoreita mansikoita (tai muita tuoreita marjoja/hedelmiä)

1. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa keltuaiset joukkoon. Lisää jauhot ja leivinjauhe sekä lopuksi vielä kulutusmaito. Sekoita hyvin.

2. Voitele leivinpaperi hyvin voilla. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi.
3. Vaahdota valkuaiset sokerin kanssa vaahdoksi. Levitä vaahto taikinapohjan päälle.

4. Paista uunin alatasolla 175 asteessa 20–25 minuuttia. Jäähdytä. Leikkaa levy heti kahteen osaan, jolloin irrotus on helpompaa. Irroita kakkulevy leivinpaperista esimerkiksi lastan avulla.

5. Perkaa mansikat ja pilko ne, lisää sokeria makusi mukaan mansikoihin. Vaahdota kerma.

6. Nosta ensimmäinen kakkulevy tarjoiluastiaan. Levitä toiselle puoliskolle ensin reilusti kermavaahtoa. Levitä pilkotut mansikat (tai muu täyte) päälle. Nosta toinen kakkulevy päälle ja koristele päällinen mansikoilla. Tarjoa kakku melko nopeasti täyttämisen jälkeen, jotta marenki säilyy rapeana.


Viinisuositus_brita-kakku

VIINISUOSITUS
Emiliana Late Harvest Organic Sauvignon Blanc 2015

Hinta-laatusuhteeltaan huikea jälkiruokaviini Chilestä. Makea maku tasapainottuu hapokkuuden ansiosta.

Viinissä on sokeria vain 100 grammaa litrassa, joten voit huoleti käyttää hapokkaitakin marjoja kakun täytteenä, mikäli teet kakun aikuiseen makuun!

Alko 9,98 € (0,375 l)
(Kuva: Alko)

Tutustu myös palveluihimme

Kesäjuhlat – myös kasvislisukkeet valmistetaan grillissä

Tilaa kokki kotiin
Oletko suunnittelmassa illanistujaisia ystäville? Tai lähestyvätkö syntymäpäivät? Tilaa kokki kotiin ja keskity itse juhlimiseen.

Tutustu kokki kotiin -palveluun
Jäiden kera tarjottu kuohuviini.

Järjestä viinitasting
Kutsu ystäväsi ja juoma-asiantuntijamme Mikko paikalle – viininmaistelu yhdessä on rentoa ja opettavaista.

Lue viininmaisteluistamme
By | 2019-04-30T15:48:59+00:00 joulukuu 30th, 2016|Leivonta, Ruoan ja viinin yhdistäminen, Ruokasuosikit|0 Comments