Rautapadan hoito – Jokanaisen niksikirja neuvoo

Rautapata on perintökalleus, joka vain paranee käytössä. Se on kestävä ja soveltuu eri liesille. Pidä silmät auki myös kirpputoreilla, jos sinulla ei vielä ole omaa rautapataa! Rautapata sitoo hyvin lämpöä ja siinä voi myös ruskistaa. Valurautapataa ei kuitenkaan voi käyttää mikrossa eikä ruoan säilyttämiseen.

Rautapadan hoito

Rautapata vaatii huoltoa, mutta palkitsee käytännössä ikuisella käyttöiällään. Pikaohjeena  on, että

  • rasvaa pata pesun jälkeen ruokaöljyllä,
  • pese rautapata käsin kuumalla vedellä ilman astianpesuainetta ja
  • kuivaa käytön jälkeen (esimerkiksi uunin jälkilämmössä), jotta pata ei ruostu.

Ruostunut rautapata

Mikäli löydät kirpparilta rautapadan, joka on hiukan rusteinen seuraan Niksikirjan ohjeita: “Karkealla suolalla saa rautapadan ja yleensä raudan puhtaaksi ja sillä lähtee myös ruoste ja jää.”

Pataa voi myös hangata kuivana metalliharjalla ja sen jälkeen se voidellaan öljyllä tai suolattomalla silavalla paksulti. Tämän jälkeen pataa tulee lämmittää esimerkiksi uunissa hiljaisella lämmöllä, jotta rasva imeytyy siihen.

Ohjeet uuden rautapadan käyttöönottoon

Jokanaisen niksikirja ohjeistaa perinpohjaisesti uudenuutukaisen rautapadan käyttöönottoon.

Uusi Rautapata

  1. Uusi rautapata saadaan uutena kestäväksi, tummaksi ja kiiltäväksi, jolloin se ei mustaa ruokia, hieromalla sitä ennen käytöön ottamista rasvaisella paperilla ja kuumentamalla se sitten leivinuunin hiilloksella hehkuvaksi. Kuumentamisen jälkeen annetaan sen jäähtyä hitaasti ja sen jälkeen uusitaan tämä menettely pari kertaa, minkä jälkeen se puhdistetaan keittämällä siinä raakoja perunankuoria. Lopuksi pata pestään huolellisesti, annetaan kuivua lämpimällä liedellä ja hierotaan vielä kerran rasvaisella paperilla.
  2. Uusi rautapata rasvataan ja poltetaan perinpohjaisesti joko uunissa tai liedellä. Tämän jälkeen se hangataan puhtaaksi jollakin karkealla aineella, vaikkapa hiekalla. Ellei pata vielä näytä hyvältä, on se rasvattava ja poltettava uudelleen. Uudessa padassa olisi hyvä aluksi keittää rasvaisia ruokia, esim. lihakeittoa, jos suinkin mahdollista.
  3. Uusi rasvapata kunnostetaan keittämällä siinä polttamisen jälkeen kahvinporoja.
By | 2018-05-13T17:34:41+00:00 maaliskuu 24th, 2016|Jokanaisen niksikirjasta, Vinkki|0 Comments