Viinitasting avaa oven viinien maailmaan

Viinin maistelua ei tarvitse ottaa liian vakavasti. Viinitasting on rento ja mielenkiintoinen ohjelmanumero moneen erilaiseen tilaisuuteen. Parasta viinien maistelussa on, että kukaan ei ole väärässä – jokainen maistaa ja haistaa eri tavalla. Viinitastingin voi järjestää juuri sellaisista viineistä, joista itse pitää ja teemoja tastingiin on rajattomasti!

Näin valmistellaan viinitasting

Ensimmäiseksi pitäisi valita teema. Jos esimerkiksi pidät valkoviineistä, tastingiin voi valita erilaisia valkoviinejä eri rypäleistä ja maista. Tai voit valmistella viinitastingin lempirypälelajikkeestasi. Myös esimerkiksi joku tietty viinimaa tai –alue käy hyvin teemaksi. Viinejä tastingiin kannattaa valita neljästä kuuteen – liian monta viiniä sekoittaa tuoksu ja makunystyrät.

Viintasting vaatii tietysti lasit – jokaiselle viinille yksi, jotta viinit päästään maistelemaan rinnakkain. Lasin olisi hyvä olla tulppaanin mallinen viinilasi, jotta aromit tulevat parhaiten esille.

Maistelussa olisi hyvä olla alustana esimerkiksi valkoinen pöytäliina, jotta viinin väriä voidaan arvioida. Tähän käy myös valkoinen paperi, jota vasten viiniä voidaan katsoa. Valaistuksen tulisi olla hyvä – pimeässä viinin väriä on vaikea erottaa.

Lisäksi viinitastingissa kannattaa olla tarjolla vettä ja vaaleaa leipää, esimerkiksi patonkia suun neutraloimiseksi. Myös kuorittu kurkku käy hyvin suun neutraloimiseen.

Liian monta viiniä tastingissa
sekoittaa tuoksu- ja makunystyrät.

Miten maistellaan?

Viinit maistellaan aina kevyemmästä tuhdimpaan. Jos tastingissa on mukana valko- ja punaviinejä, maistellaan valkoviinit ensin. Kuivat viinit maistellaan aina ennen makeita viinejä ja yleensä matalahappoisemmat viinit ovat maistelussa ennen hapokkaampia, jos ovat makeusasteeltaan suunnilleen samoissa. Maistelujärjestys on vasemmalta oikealle. Maistelulasiin kaadetaan n. 4-8 cl viiniä, jotta lasiin jää tilaa pyörittelylle ja tuoksuttelulle. Viiniä maisteltaessa arvioidaan viinin ulkonäkö, tuoksu ja maku. Jokaisella maistajalla on omat mieltymyksensä, eikä viinien arvioinnissa ole mitään ehdottoman oikeaa tai väärää – siksi viinitasting onkin sopiva ohjelmanumero moneen tilaisuuteen ja juhlaan.

Viinin ulkonäön arviointi

Ulkonäköä katsoessa kiinnitetään ensimmäisenä huomiota viinin kirkkauteen. Sameus voi kertoa viinin olevan pilalla, mutta voi johtua myös valmistusmenelmästä; viiniä ei ole suodatettu tai valmistusprosessissa on käytetty rikkiä.

Viinin väri kertoo paljon – se kertoo viinin tyylistä, kypsyydestä ja jopa voimakkuudesta. Punaviinit ovat nuorina usein väriltään purppuraisia sekä violetteja ja muuttuvat ikääntyessään punaisemmiksi ja lopulta rusehtaviksi. Tammiastioissa kypsytetyt viinit ovat yleensä väriltään kehittyneempiä ja rusehtavampia. Viinin tumma ja voimakas väri voi kertoa myös voimakkaasta mausta.

Aloita ulkonäön arviointi katsomalla viiniä suoraan ylhäältä valkoista alustaa vasten, näin näet onko viini kirkasta ja puhdasta. Kallistamalla lasia noin 45 astetta voit tarkastella viinin väriä ja ”reunaa”, josta voi arvioida viinin ikää – mitä laakeampi ”reuna”, yleensä sitä iäkkäämpi viini. Pyöräyttämällä viiniä lasissa tutkitaan viinin raskaus eli viskositeetti. Jos viini valuu pyöräytyksen jälkeen lasia pitkin hitaasti, erillisiä noroja, ns. ”jalkoja”, jättäen, se tarkoittaa usein, että viinissä on runsaasti alkoholia tai sokeria tai jopa molempia. Mitä hitaammin norot valuvat ja mitä paksumpia ne on, sitä tuhdimpaa ja täyteläisempää viiniä voi odottaa lasissa olevan.

Viinin tuoksun arviointi

Ensimmäinen tuoksu kertoo usein viinin olevan juotavaa tai pilalla. Jos tuoksussa on tunkkaisuutta, syynä voi olla huonosti pesty lasi ja tunkkaisuus voi hävitä hetken odotellessa. Jos tunkkaisuus ei katoa, silloin viinissä voi olla korkkivika. Korkkivian tunnistaa yleensä maakellarimaisesta tuoksusta.

Viinin ikääntyessä aromikkuus muuttuu moniulotteisemmaksi. Nuoret viinit ovat yleensä tunnistettavissa helposti erotettavista, selkeistä rypäleiden ominaispiirteistä.

Kun tuoksutat viiniä, laita nenä ihan kunnolla lasiin. Viiniä nuuhkaistaan ennen pyörittämistä, jolloin voi aistia mietoja rypäleen ominaistuoksuja ja hennompia aromeita, kuten kukkaisuutta. Viinin pyörittäminen lasissa vapauttaa viinin aromit ja auttaa tuoksujen löytämisessä. Pyöräytyksen jälkeen voi tuntea raskaampia ja vahvempia tuoksuja sekä tuoksujen kehitystä. Jos viini pyöräyttämisen jälkeen ei tuoksu oikein millekään tai siinä tuntuu jokin epämiellyttävä tuoksu, voi viiniä ravistaa kunnolla varmistaakseen onko viinissä vika – yleensä tämä on kuitenkin tarpeetonta.

Kun tuoksutat viiniä,
laita nenä kunnolla lasiin!

Viinin maun arviointi

Viiniä maistettaessa aistitaan ensin makeus, heti perään hapokkuus/happamuus ja lopuksi mahdollinen karvaus. Viinin levittäytyessä suuhun saa käsityksen myös viinin täyteläisyydestä. Täyteläisyyden voi aistia heti, kun kielen kärki koskettaa viiniä – siinä kohdassa tuntuu parhaiten viinin raskaus tai keveys. Täyteläisyydestä kertoo paksuuden ja koostumuksen lisäksi myös alkoholi, joka aistitaan yleensä lämpimänä tunteena nielussa. Hapokkuus, alkoholi ja hedelmäisyys määrittävät viinin tasapainoisuuden –  punaviineissä myös tanniinit ovat yksi tekijä. Tasapainoisessa viinissä kaikki edellä mainitut elementit ovat samassa suhteessa toistensa kanssa, eivätkä dominoi mitenkään liiaksi. Jälkimaku on viinissä todella tärkeä tekijä; pitkä ja kestävä maku kertoo viinin laadukkuudesta.

Viiniä otetaan reilu siemaus ja annetaan aromien levitä kielelle ja poskiin purskuttelemalla viiniä suussa. Hetken pyöriteltyäsi viiniä, ime hieman ilmaa suuhusi varovasti huulia raoittaen. Se auttaa aromeita tulemaan paremmin esiin. Niele (tai sylje) vasta, kun olet saanut käsityksen viinin mauista ja rakenteesta. Kun olet niellyt (tai sylkenyt) hengitä ulos nenän ja suun kautta ja tarkkaile kauanko maku pysyy suussa.

Yhteenveto

Viinitasting huipentuu yhteenvetoon ja tietysti värikkääseen keskusteluun viineistä. Kun olet arvioinut kaikki seikat viinistä, on aika tehdä yhteenveto huomioistasi. Oliko viini mielestäsi hinta-laatusuhteeltaan hyvä, riittävän kypsä juotavaksi – ja täkein pointti: oliko viini sinusta hyvää vai ei?

Viinitasting asiantuntijan johdolla

Järjestämme Herkkukasarissa myös ohjattuja viinitastingeja, jolloin viiniasiantuntijamme suunnittelee tastingin puolestanne toiveidenne mukaan, hankkii viinit ja kertoo viineistä ja käy kanssanne läpi viininmaistelutekniikkaa. Lue lisää ohjatuista viinitastingeista.

Tutustu myös palveluihimme

Jäiden kera tarjottu kuohuviini.

Opi viineistä ammattilaisen johdolla
Kutsu ystäväsi ja viiniasiantuntijamme paikalle – viininmaistelu yhdessä on rentoa ja innostavaa.

Lue viininmaisteluistamme
Beef Wellington

Tilaa kokki kotiin
Oletko suunnittelmassa illanistujaisia ystäville? Tai lähestyvätkö syntymäpäivät? Tilaa kokki kotiin ja keskity itse juhlimiseen.

Tutustu kokki kotiin -palveluun
By | 2019-04-30T15:33:45+00:00 elokuu 24th, 2018|Viini, Vinkki|0 Comments