Merikalat – hylkeiden vai turkulaisten herkkua?

Merikalat alkavat olla harvinaista herkkua ruokapöydissämme. Perinteiset kalaruoat uhkaavat kadota, koska esimerkiksi tästä lähialueilta, Turun saaristosta kalakannat ovat pienentyneet. Perinteiseen saaristolaispöytäämme on tarjolla lähinnä silakkaa. Syynä katoon on saatavuus ja hinta: kuha- ja ahvenfilee maksavat käytännössä enemmän kuin naudan sisäfilee.

Nykyinen ”lähiruoka” onkin virolaista kuhaa ja norjalaista säkkilohta. Suomalainen merikala tulee esimerkiksi Vaasan seudulta. Norjalaisen graavilohen en laske kuuluvan perinteiseen kalapöytäämme maailmankylän aikanakaan.

Nykyinen ”lähiruoka” onkin virolaista kuhaa
ja norjalaista säkkilohta.

Merikalat hylkeiden saaliina

Entisenä aktiivikalastajana hylkeiden määrän raju lisääntyminen sisäsaaristossa huolestuttaa. Itse olen käytännössä lopettanut verkkokalastuksen Velkualla. Kuha- ja ahvenkannat ovat romahtaneet lähivesillä ja passiivisten kalastusmuotojen harjoittaminen on tällä hetkellä lähinnä hullun hommaa. Tällä hetkellä lähiseuduilla kala on ilmeisesti pakkaantunut ”kaupunkialueille”, esimerkiksi Pitkäänsalmeen ja Paraisten keskustan lähelle.

Hylkeet kuuluvat Itämereen, se on selvä. Hylkeitä on kuitenkin perinteisesti metsästetty, mikä on pitänyt ne pois kalastusalueilta. Metsästyksen täyskielto oli voimassa 1981–1997. Nykyisin harmaahylkeiden metsästystä säädellään tarkasti ja vain harvat metsästävät niitä. Hyljekannan kasvu onkin jatkunut jo vuosia, runsaiten kanta on noussut Lounais-Suomen rannikolla, ja tilanne on päästetty aivan liian pahaksi. Hylkeiden metsästys on toki nyt helpompaa, kun ne eivät pelkää ihmistä, mutta isompi kysymys on millä aikavälillä hylkeet saadaan jälleen karttamaan ihmistä.

Hylkeet eivät kuulu Aura-jokeen ja Salo-jokeen – Velkualla hylkeitä muisteli nähneensä yksittäin vain 1800-luvun lopulla syntyneet paikalliset. Hyljekantaa pitäisikin vähentää rajusti ja ne tulisi karkottaa perinteisille elinaluilleen, jotta turvattaisiin hyvä kalakanta ja paikallisten kalastajien elinkeino.

Haluammeko syödä norjalaista lohta ja kasvatettua siikaa vai lähialueiden villikaloja?

Pasi Jämä on Herkkukasarin keittiömestari ja entinen aktiivikalastaja. Hän rakastaa Turun saaristoa ja Velkuaa, jossa hän on viettänyt aikaansa pikkupojasta lähtien.

By | 2018-05-26T17:08:59+00:00 lokakuu 17th, 2017|Herkkukasarista|0 Comments