Portviini – tie kyykkyviinistä klassikoksi

Portviini on väkevöity makea viini Portugalin Dourosta. Viinillä on satavuotiset perinteet, ja se tunnetaan etenkin englantilaisten herkkuna. Ehkäpä parhaimmillaan portviini on suklaisten jälkiruokien ja juustojen kanssa tarjottuna. Tai ihan vain nautiskeluviininä talven kylmällä. Juuri nyt portviinit ovat nousemassa jälleen suosioon ja niistä valmistetaan myös trendikkäitä drinkkejä.

Portviinin historia ja valmistus

Portviinin historia ulottuu ainakin 1400-luvulle, josta lähtien Dourojoen laaksossa on valmistettu viiniä. Nykyisen kaltaisen muotonsa viini sai kuitenkin muutama sata vuotta myöhemmin: viiniä alettiin väkevöidä 1700-luvun alussa, jotta se kestäisi paremmin pitkät merikuljetukset pilaantumatta. Lisäksi maailman poliittinen tilanne avitti nousua etenkin Britteinsaarilla. Englantilaisilla oli tulehtuneet suhteet Ranskaan, joten he säätivät asetuksen, jonka mukaan portugalilaista viiniä sai ostaa kolmanneksen edullisemmalla hinnalla kuin ranskalaista. Portviini, tuo 1700-luvun engelsmannien suosittu kyykkyviini! Porton satamassa kävikin melkoinen kuhina 1700–1800-luvuilla, kun lukuisa englantilaisten viinikauppiaiden yhteisö lähetti viiniä kotimaahansa laivalasteittain.

Portviini, tuo 1700-luvun engelsmannien suosittu kyykkyviini!

Portviineihin käytetään yli 50 eri paikallista rypälettä, muun muassa Touriga Nacionalia, Touriga Francesaa, Tinta Barrocoa ja Tinta Cãota. Viinin annetaan käydä vain 2–3 päivää, minkä jälkeen siihen lisätään noin 70-prosenttista alkoholia, siten että valmiin portviinin alkoholipitoisuus on noin 20 prosenttia. Portviiniä kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kaksi vuotta, Tawny-portviiniä vuosikymmeniä. Tynnyrikypsytyksen aikana portviinin väri muuttuu rusehtavaksi ja maku syvenee rusinaiseksi ja pähkinäiseksi. Vintage-portviiniä kypsytetään tammitynnereissä puolestaan vain parisen vuotta, mutta pullossa vuosikymmeniä.

Portiviiniä kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kaksi vuotta, mutta usein vuosikymmeniä.

Portviinit ja ruoka

Tyypillisesti portviinistä voi löytää vadelman, mustaviinimarjan, karamellin ja mausteiden makuja. Makea viini sopiikin erinomaisesti yhteen suklaisten jälkiruokien kanssa, jolloin pähkinäisyys korostuu. Makeus ja suolaisuus muodostavat puolestaan upean liiton, kun yhdistät portviinin ja sinihomejuuston.

Ruby Port
Väriltään syvänpunaisia, sekoitettu 2–6-vuotiaista porteista. Edustavat raikkaimpia ja keveimpiä portviinejä, jotka voit tarjoilla kesäaikaa myös jäiden ja limensiivun kera. Tarjoile 15–16 asteisena.

  • suklaa (jälkiruoat, myös kevyemmät mousset)
  • kovat, kypsytetyt juustot

Tawny Port
Makea, pehmeänmakuinen, pähkinäinen ja vaaleanruskea portviini. Tarjoile 11–14 asteisena (nuoremmat viileämpänä).

  • pähkinäiset leivonnaiset
  • suklaa(jälkiruoat)
  • kovat, kypsytetyt juustot

Valkoinen portviini
White port eli valkoinen portviini valmistetaan Ruby Portin tapaan, mutta valkoisista rypäleistä makeana, puolikuivana sekä kuivana versiona. Tarjoile 8 asteisena. Makealle sopii:

  • suklaiset jälkiruoat (ei kovin raskaat)
  • hedelmäjälkiruoat, kuten viinissä keitettyjen päärynöiden tai omenajälkiruokien seuraan

Vintage port
Vuosikertaportviineja on kypsytetty 2–3 vuotta tynnyrissä ja vuosikymmeniä pullossa. LBV-portviinit ovat yhden vuosikerran portviinejä, joita kypsytetään tammitynnyreissä, 4–6 vuotta, mutta pullossa korkeintaan 10 vuotta. Silloin maku pyöristyy. Tarjoile 18 asteisena.

  • suklaa
  • sinihomejuusto

Lisäksi on roseeportviinejä, jotka edustavat uutta tyyliä: niiden aromeista voi löytää mansikkaa, orvokkia ja karamellia.

Tyypillisesti portviinistä voi löytää vadelman, mustaviinimarjan, karamellin ja mausteiden makuja.

Alkon parhaat portviinit alle 30 €

Itseasiassa kerrankin Alkon valikoimat pystyvät ilahduttamaan! Huippuportviinejä on tarjolla mukavaan hintaan – tässä muutamia omia suosikkejani eri tyyleistä. Muistathan muuten tarjoilla vahvan viinin melko pienestä viinilasista.

Graham’s Late Bottled Vintage Port 2012

Tummanpunainen, makea, tumman kirsikkainen, luumuhilloinen, hennon toffeinen, kypsän viikunainen, kevyen mausteinen, lämmin.
Sokeria 110 g /litra.
21,90 € (0,75 l)

Taylor’s Late Bottled Vintage Port

Runsaanpunainen, makea, karhunvatukkainen, kevyen luumuinen, mausteinen, roteva, lämmin.
Sokeria 100 g/litra.
9,99 € (0,375 l)

Old Invalid Port

Ruby Port. Runsaanpunainen, makea ja mausteinen, kirsikkainen, tumman marjainen – löydä mausta mustikkaa!
Sokeria 100 g/litra.
16,98 € (0,75 l)

Krohn Lágrima Fine White Port

Kullankeltainen, makea, sitrusmarmeladinen, aprikoosinen, viikunainen, mausteinen, runsas, pitkä.
Sokeria 140 g/litra.
16,76 € (0,75 l)

Tutustu myös palveluihimme

Jäiden kera tarjottu kuohuviini.

Järjestä viinitasting
Kutsu ystäväsi ja juoma-asiantuntijamme Mikko paikalle – viininmaistelu yhdessä on rentoa ja opettavaista.

Lue viininmaisteluistamme
Beef Wellington

Tilaa kokki kotiin
Oletko suunnittelmassa illanistujaisia ystäville? Tai lähestyvätkö syntymäpäivät? Tilaa kokki kotiin ja keskity itse juhlimiseen.

Tutustu kokki kotiin -palveluun
By | 2019-04-30T15:36:42+00:00 joulukuu 2nd, 2017|Ruoan ja viinin yhdistäminen, Viini|0 Comments