Barolo – viinien kuningas

Barolot ovat voimakkaita ja konsentroituneita viinejä, jotka soveltuvat parhaiten ruokaviineiksi. Barolot vaativat aikaa ja ovat parhaimmillaan 5-10 vuoden iässä, laadukkaimmat Barolot vaativat jopa yli kymmenen vuotta. Kuitenkin hyvää jaksaa odottaa – ja huippulaadukas Barolo on odottamisen arvoinen!

Barolo-viini tulee Piemonten viinialueelta Luoteis-Italiasta. DOCG-laatuluokiteltuun alueeseen, jossa Baroloa valmistetaan, kuuluu 11 kylää: Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba, Cherasco, Diano d’Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d’Alba, Novello, Roddi ja Verduno. Barolo oli ensimmäinen viini, joka sai Italian korkeimman laatuluokituksen, DOCG-luokituksen. Laatuluokitus myönnettiin vuonna 1980.

Barolo

Barolo – kypsytys on kaiken A ja O

Barolot ovat tyyliltään todella voimakkaita, tanniinisia ja hapokkaita. Viinejä kypsytetään vähintään 38 kuukautta, joista vähintään 18 kuukautta on tammessa, ennen  myyntiin laskua – kypsytys antaa viiniin mausteisuutta ja mietoa vaniljaisuutta. Barolot ovat useimmiten parhaimmillaan noin kymmenen vuoden iässä, jolloin tiukka tanniinisuus ja hapokkuus on ehtinyt pyöristyä. Viinien ominaisia aromeja ovat ruusun terälehdet, terva, nahka, kuivatut hedelmät ja mausteet. Kypsyessään viiniin kehittyy tryffelimäisiä, tumman suklaisia ja maanläheisiä aromeja. Nykyään jotkut viinintekijät käyttävät pienempiä ranskalaisia tammitynnyreitä kypsytykseen suurien puuastioiden sijasta, jolloin maku on hedelmäisempi ja siihen kehittyy enemmän pehmeää mausteisuutta ja vaniljaisuutta. Tällöin viinit ovat huomattavasti nuorempina juotavia, mutta monien mielestä eivät ehkä kuitenkaan yhtä laadukkaita ja perinteisiä Baroloita.

Tuhti ja voimakas maku ovat melkein jopa ristiriidassa viinin värin kanssa – Barolot ovat todella kevyen värisiä ja usein väri taittaa melkoisesti oranssiin. Väri on ominainen viiniin käytetylle rypäleelle Nebbiololle.  Barolot valmistetaan 100 prosenttisesti Nebbiolo-rypäleestä – muut lajikkeet eivät ole sallittuja tämän viinin valmistuksessa.

Useimmat Barolot ovat parhaimmillaan
10 vuoden iässä – kannattaa siis malttaa
nuorempien viinien kanssa ja laittaa ne kypsymään.

Rypäle

Nebbiolo on todella tanniininen ja hapokas rypäle ja siinä on luontaisesti korkea sokeripitoisuus. Barolot ovatkin melko alkoholipitoisia – vähimmäisvaatimus alkoholiprosentista on 14. Nebbiolon aromeita ovat ruusun terälehdet, tumma kirsikka, mausteet, yrtit, nahka, kuivatut hedelmät sekä terva.

Nebbiolo on Italian arvostetuimpia lajikkeita – rypälettä on myös viljety pitkään. Nebbiolosta on ensimmäiset mekinnät jo vuodelta 1266 Rivolin linnasta löytyneistä dokumenteissa. Nebbiolo on mitä luultavimmin saanut nimensä italialaisesta sanasta ’nebbio’, joka tarkoittaa sumua. Nimi juontaa syksyisistä sumuista, jotka peittävät alueen viinitarhat aamuisin.

Nebbioloa ei viljellä juuri muualla kuin Italiassa ja sielläkin pääosin Piemontessa – lajike on todella vaativa kasvuolojensa suhteen ja pitkän kasvukautensa vuoksi köynnökset on istutettu Piemontessa pääosin etelä-rinteille, jotta se saa valoa ja lämpöä riittävän pitkään.

Nebbiolo on Italian arvostetuimpia
lajikkeita – muualla maailmassa sitä ei
juuri viljellä lajikkeen vaativuuden takia.

Barolo ja ruoka

Barolo on erinomainen riistaviini ja eikä se kalpene myöskään kovien, kypsien juustojen seurassa.

Parhaat makuparit Barololle

  • Medium-kypsä riistaliha yrteillä ja tryffelillä maustettuna
  • Aromikkaat pataruoat
  • Beef Wellington

Kokeile näitä kovia, kypsytettyjä juustoja, kuten:

  • Pecorino vecchio
  • Parmesan ja Grana padano
  • Gouda

Mitä etiketti kertoo?

Riserva
Viiniä on kypsytetty vähintään viisi vuotta, joista vähintään kolme vuotta on ollut tammitynnyreissä.

Vigna
Viiniin käytetyt rypäleet ovat tulleet kaikki samalta viinitarhalta.

Vinkit Barolon valintaan – Alkon 3 parasta

Barolo Essenze

Moniulotteinen ja vivahteikas viini on melko täyteläinen ja voimakas. Aromeina siinä on hentoa vaniljaisuutta ja tervaa. Melko voimakkaat tanniinit ja hapokkuus antaa viinille todella pitkän jälkimaun.

Suosittelemme viiniä etenkin tummien liharuokien ja aromikkaiden riistaruokien seuraan.

Alkosta 35,54 €

HYVÄ HINTA-LAATUSUHDE

Fontanafredda Barolo Serralunga d’Alba

Voimakas ja mausteinen viini on maultaan kuivatun hedelmäinen. Viini maistuu suussa todella pitkään. Viini on tasapainoinen ja miellyttävän kehittynyt.

Suosittelemme viiniä kovien, kypsien juustojen seuraan sekä riistaruokien kanssa nautittavaksi.

Alkosta 38,99 € (Verkkokauppa Vinexus.com hinta 27,95 €)

LOISTAVA RIISTAVIINI

Ricossa Barolo

Voimakas maku on moniulotteinen ja kehittynyt. Maussa korostuu kuivatut hedelmät, nahka ja maanläheisyys. Pehmeät tanniinit ja voimakas hapokkuus kantaa makua pitkään.

Viini sopii erinomaisesti maukkaiden riistaruokien seuraan sekä voimakkaiden juustojen kumppaniksi.

Alkosta 25,89 €

PARAS BAROLO ALLE 30 €

Kannattaa käydä katsomassa myös saksalaisen verkkokaupan Vinexus.comin Barolo-tarjonta.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Tilaa kokki kotiin
Oletko suunnittelmassa illanistujaisia ystäville? Tai lähestyvätkö syntymäpäivät? Tilaa kokki kotiin ja keskity itse juhlimiseen.

Tutustu kokki kotiin -palveluun
Jäiden kera tarjottu kuohuviini.

Järjestä viinitasting
Kutsu ystäväsi ja juoma-asiantuntijamme Mikko paikalle – viininmaistelu yhdessä on rentoa ja opettavaista.

Lue viininmaisteluistamme
By | 2019-12-28T14:50:34+00:00 lokakuu 17th, 2017|Ruoan ja viinin yhdistäminen, Viini|0 Comments