Cabernet Sauvignon – tunnetaan myös nimellä Petite Vidure (Graves, Ranska).
Tuoksu: mustaherukkaa, vihreää paprikaa, minttua, tummaa suklaata, tupakkaa, oliivia, setripuuta, sikarilaatikkoa, yrttejä, lyijykynää
Maku: keskitäyteläinen – täyteläinen, tanniininen, kuivahko, ryhdikäs
Cabernet Sauvignon on varmasti maailman kuuluisin rypälelajike, joka on saavuttanut paitsi kuluttajien myös viininviljelijöiden suosion, koska se sopeutuu mainiosti erilaisiin kasvuoloihin. Se on syvän värinen, paksukuorinen rypäle ja tuottaa tummia ja monivivahteisia viinejä. Suuri tuotanto eri puolilla maailmaa on johtanut myös siihen, että Cabernet Sauvignon –viinit ovat erittäin ostettuja. Suosiota on lisännyt myös lajikkeen arvostettu maine Bordeaux’n punaviinien pääraaka-aineena. Cabernet Sauvignon on syntynyt Cabernet Francin ja Sauvignon Blancin risteydyttyä luonnollisella tavalla. Lajike on nuori verrattuna moniin muihin kansainvälisiin punaviinilajikkeisiin, kuten Syrah’han ja Pinot Noiriin.
Cabernet Sauvignonia viljellään lähes kaikissa läntisissä viinimaissa. Lämpimässä ilmastossa se tuottaa voimakkaan hedelmäisiä ja tanniinisia viinejä, viileässä puolestaan hieman puisevia ja kuivan tanniinisia. Tämän vuoksi viileässä Bordeaux’ssa siihen sekoitetaan usein Merlot-rypäleestä valmistettua punaviiniä, joka on hedelmäisempää ja vähätanniinisempaa.
Muutamia kokeilemisen arvoisia Cabernet Sauvignon-viinejä
- Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon (hinta Alkossa 10,98 €)
- Luigi Bosca Cabernet Sauvignon (hinta Alkossa 16,90 €)
- Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon (hinta Alkossa 14,99 €)
Seuraavassa osassa tutustumme Cabernet Sauvignonin ”parhaaseen ystävään” eli Merlot-rypäleeseen, josta valmistetaan yhdessä Cabernet´n kanssa maailman kuulut ja erittäin arvostetut Bordeaux-viinit.
Haluaisitko maistella asiantuntijan opastuksella Cabernet Sauvignon-viinejä eri puolilta maailmaa ja tutustua makuun vaikuttaviin tekijöihin tarkemmin? Lue lisää viininmaistajaisistamme.