Kuinka kauan nautiskeluun avattu viinipullo säilyy? Mitä tehdä, jos viiniä jää yli?
Yleisohjeena on, että avattu viinipullo kannattaa säilyttää joko jääkaapissa tai viinikaapissa – eli viileässä. Mitä kehittyneempää viini on, sitä herkempi se on ottamaan nokkiinsa. Pyri siis nauttimaan viinien helmet samana päivänä kun avaat ne.
Kuoh
uviinit
Kuohuviinit ovat herkimpiä, koska kun ne menettävät kuplansa viini on auttamatta pilalle. Erilaisia näppäriä sulkimia on runsaasti tarjolla, ja kuohuviinien nautiskelija todella hyötyy niistä. Kuvassa vasemmalla on kuohuviinipulloon soveltuva suljin, jota voi käyttää myös lyhyempiaikaiseen säilyttämiseen eli nauttimisen hetkellä.
Kuohuviini säilyy jääkaapissa hyvin suljettuna 1–3 päivää. Prosecco menettää kuplansa nopeiten, klassisella metodilla valmistetut viinit (esim. cava) säilyttää ne hieman kauemmin.
Avatun viinipullon ilmaaminen tyhjiöpumpulla (oheisessa kuvassa) säilyttää viinin nautittavana paremmin
Valkoviinit
Hapokkaat ja makeat valkoviinit(kuten esimerkiksi Rieslinggit tai jälkiruokaviinti) säilyvät 5–7 päivään, vähähapposet muutaman päivän vähemmän.
Punaviinit
Punaviinit säilyvät viileässä säilytettynä 3–5 päivään. Parhaiten kestävät tanniiniset ja hapokkaat punaviinit.
Väkevät viinit
Väkevät viinit säilyvät huomattavasti paremmin kuin muut viinit – ja mitä makeampi viini, sitä kauemmin se säilyy. Säilytä väkevät viinitkin pimeässä ja viileässä.
Voit myös aina hyödyntää viinipullon loppuja ruoan valmistuksessa: padoissa, liemissä ja kastikkeissa. Burgundin pataan punaviiniä, valkoviiniä saltimboccan tai kalan kastikkeeseen.
