Amarone on kuivatuista rypäleistä valmistettu voimakas, täyteläinen, tanniininen – ja monen mielestä yksi parhaimmista punaviineistä. Kun ruotsalaisilta ja tanskalaisilta kysytään heidän suosikkiviiniään, he vastaavat spontaanisti ”Amarone!”. Tämä herkullinen viini sopii niin ruoan seuraksi kuin nautiskeluun sellaisenaan.
Amaronen valmistus
Amarone keksittiin Pohjois-Italiassa Veneton viinialueella 1950-luvulla ”vahingossa”, kun makean Recioto-viinin annettiin käydä liian kauan ja makean viinin sijasta valmistuikin kuivaa punaviiniä. Nimi Amarone tuleekin italiankielisestä sanasta amaro, joka tarkoittaa katkeraa, kitkerää ja karvasta.
Rypäleet
Amaroneen käytettävät rypäleet poimitaan käsin ja siihen valikoidaan parhaat, terveet, kypsät ja kuivat rypäleet. Amarone-viinin valmistuksessa käytettävät rypäleet ovat tavallisimmin
- Corvina, jota tulee olla viinissä 45–95 %,
- Corvinone, jota saa olla maksimissaan 50 %, kuitenkin vain saman verran tai vähemmän kuin Corvinaa,
- Rondinella, jota tulee olla 5–30 % ja
- Molinara, jota saa olla maksimissaan 10 %.
Kuivaus ja appasimento-menetelmä
Käsin poimitut rypäleet siirretään kuivumaan muutamaksi kuukaudeksi, useimmiten 120 päiväksi, muovi- tai puuristikoille katoksen alle. Suuremmat tuottajat käyttävät erityisiä ilmastoituja kuivaushuoneita, fruttaioita. Kuivausvaiheessa on tärkeää, että ilma pääsee kiertämään kuivauslavoilla olevien rypäleterttujen ympärillä – näin vältetään rypäleiden homehtuminen.
Rypäleen alkuperäisestä nesteen määrästä saa olla jäljellä kuivaamisen jälkeen maksimissaan 40 %. Kuivaaminen tiivistää aromeja, kehittää makuja ja rypäleen sokeripitoisuus nousee.
Kuivaaminen tiivistää aromeja,
kehittää makuja ja
rypäleen sokeripitoisuus nousee.
Käyminen ja kypsytys
Kuivatut rypäleet puristetaan tammi-helmikuussa. Rypälemehu käy hitaasti alhaisessa lämpötilassa, tavallisesti 30–50 päivää. Käymisen aikana viiniin kehittyy mausteisuutta ja rusinamainen, kypsän hedelmän maku sekä korkea alkoholipitoisuus, yli 14 %. Viiniä kypsytetään tammitynnyreissä kolmekin vuotta ja pullossa vuoden verran, jonka jälkeen viini on valmis markkinoille. Amarone kestää pitkää varastointia, oikein varastoituna kymmeniä vuosia.
Amaronen ja ruoan yhdistäminen
Amarone sopii erinomaisesti liharuokien seuraan ja juustot rakastavat tätä pehmeän vahvaa viiniä. Käytämme Amaronea melko usein viinisuosituksena myös kokki kotiin -palvelun asiakkaillemme, kun pääruokana on voimakas liharuoka (kuten maistelumenuiden Klassikoita Italiasta -menussa).
Sopivia ruokalajeja amaronen seuraan ovat esimerkiksi:
- lihapadat, kuten osso bucco
- aromikkaat riistaruoat, kuten poron tai hirven filee medium-kypsänä
- pasta voimakkaalla tomaattikastikkeella
Kokeile näitä kovia kypsytettyjä ja aromaattisia juustoja, kuten:
- Parmesan ja Grana padano
- Pecorino
- Gruyère
- sinihomejuusto – upea ja voimakas makupari!
Masi-viinitalon johtaja, Mr. Amarone
Sandro Boscaini vannoo
parmesanin, hunajan ja amaronen liiton nimiin.
Vinkit Amaronen valintaan – Alkon 3 parasta
Zenato Amarone della Valpolicella Classico
Elegantti ja täyteläinen viini, jonka maku on runsas ja tasapainoinen. Maussa korostuu kuivatut hedelmät, kuten viikuna ja luumu. Tanniinit ovat jo herkullisesti kypsyneet ja pehmentyneet.
Suosittelemme viiniä erityisesti juhlavampiin hetkiin esimerkiksi hyvän pihvin ja yksinkertaisten lisukkeiden kanssa nautittavaksi. Tai kylmien iltojen lämmikkeeksi herkullisen kovan juuston kaveriksi.
LOISTAVA HINTA-LAATUSUHDE
____
Masi Costasera Riserva
Majesteettinen ja elegantti viini, jossa upean pitkä jälkimaku. Masin viinitalon perinteiden mukaisesti rypäleet on kuivattu bambukehikoilla.
Perinteisten rypäleiden, Corvinan, Rondinellan ja Molinaran, lisäksi tähän viinin on käytetty Masin viinitalon uudelleen löytämää Oselataa. Rypälettä, joka oli jo kadonnut hetkeksi!
Viiniä voi varastoida peräti 30–35 vuotta.
UPEA KLASSIKKO JUHLAAN
____
Amarone della Valpolicella di Emilia
Todella tuhti ja luonteikas viini. Tämä Amarone onkin hintansa vuoksi todella mukava tuttavuus Alkon valikoimista.
Viinissä on käytetty Corvina Veronesea, Rondinellaa ja Cabernet Sauvignon´ta. Rypäleitä kuivattiin noin neljän kuukauden ajan ja viiniä kypsytettiin 18 kuukautta tammitynnyreissä. Viiniä voi varastoida 10 vuoden ajan.
Erinomainen riistalihan kanssa.
PARAS AMARONE ALLE 30 €
Amaronesta nautit eniten, kun
viini on vähintään 5–6 vuotiasta.
Osta siis riittävän iäkästä – tai malta odottaa.
Mitä etiketti kertoo?
Classico
Classico tarkoittaa suuren viinialueen sisällä olevaa perinteistä viinialuetta, jolla tuotetut viinit ovat pääsääntöisesti muita alueen viinejä laadukkaampia.
Riserva
Riserva merkitsee Amarone-viinin etiketissä vähintään neljän vuoden kypsytystä sadonkorjuuvuoden marraskuun 1. päivästä lähtien. Riserva-viinin alkoholipitoisuus on 0,5-1 % normaalia korkeampi.
Valpantena
Valpantena-viinit ovat huippulaatuisia. Alue-, tuotanto- ja satorajoitukset ovat tiukempia. Rypäleiden kasvuolosuhteet ovat erittäin otolliset; köynnökset saavat istutustapansa vuoksi runsaasti auringon valoa ja ne tuottavat terveempiä ja täyteläisen kypsiä rypäleitä, joissa on enemmän tanniinia ja happoa.
Amarone-tasting
Tämän elegantin pruuvin tarkoituksena on perehdyttää maistelijat arvostetun laatuviinin historiaan,
valmistusvaiheisiin ja laatuvaatimuksiin sekä tietysti itse viinin suomiin makuelämyksiin.
Maisteltavat viinit
Soprasasso Amarone della Valpolicella
Bolla Amarone della Valpolicella Classico
Zenato Amarone della Valpolicella Classico
Masi Riserva di Costasera
Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone Classico
Masi Angelorum Recioto Classico
48,50 € / henkilö
Viinitasting 10 hengelle, hinnoittelu sisältää pruuvin ja viinit
Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Tilaa kokki kotiin
Oletko suunnittelmassa illanistujaisia ystäville? Tai lähestyvätkö syntymäpäivät? Tilaa kokki kotiin ja keskity itse juhlimiseen.

Järjestä viinitasting
Kutsu ystäväsi ja juoma-asiantuntijamme Mikko paikalle – viininmaistelu yhdessä on rentoa ja opettavaista.