Torres – maailman arvostetuin viinibrändi

Torresin viinitila ei lukeudu maailman 20 suurimman viinintuottajan joukkoon, vaikka se suurehko toimija onkin. Sen sijaan Torres on valittu jo parina vuotena peräkkäin maailman arvostetuimmaksi viinibrändiksi viiniasiantuntijoiden rankkauksessa. Meille suomalaisille etenkin ruotsinlaivat tarjoavat suorastaan hemmottelua – nimittäin maailman edullisimpaan hintaan joitakin upeita Torresin viinejä.

Torres eilen ja tänään

Torresin viinitilan historia ulottuu vuoteen 1870.  Nykyisin Torres on Espanjan kansainvälisesti tunnetuin viinintuottaja ja Katalonian ylpeys. Torresilla on viinituotantoa Katalonian lisäksi myös laajalti muualla Espanjassa, Chilessä sekä Yhdysvalloissa Kaliforniassa.

Nykyisin johdossa on viidennen sukupolven Torres – ja viides Miguel. Yhtiön tavoitteena on ollut kaikkien johtajiensa aikana viinintuotannnon kehittäminen ja uusien menetelmien löytäminen. Nykyisinkin yhtiö panostaa poikkeuksellisen voimakkaasti tutkimustyöhön.


Meille suomalaisille ruotsinlaivat tarjoavat suorastaan hemmottelua
– nimittäin maailman edullisimpaan hintaan joitakin upeita Torresin viinejä.


Torresin ansiosta onkin löydetty muun muassa “unohdettuja” viinilajikkeita: yhtiö pyysi viininviljelijöitä kertomaan, mikäli heidän tiloillaan kasvoi tunnistamattomia viinilajikkeita. Torresin laboratorioissa lajikkeet tunnistettiin ja näin löydettiin muun muassa Samsó-rypäle, joka on  alueen perinteinen, vanha lajike. Tällaiset ikivanhat, viinikirvasta selvinneet ja sitä myöten kaiken kokeneet lajikkeet ovat mahdollisesti hyvin kestäviä nyt ja tulevaisuudessa – myös muuttuvien ilmasto-olosuhteiden maailmassa.

Yllätyksellisesti noin puolet yrityksen liikevaihdosta tulee brandysta, jota yhtiö on tuottanut vuodesta 1928 alkaen. Myös Suomessa on saatavilla useita Torresin brandyja – mukaan lukien Torres Jaime I:sta, joka on konjakin tapaan valmistettu brandy.

Viinintuotantoa ympäri maailmaa

Torres on nykyisin levittäytynyt hyvin laajalti ympäri Espanjaa. Tavoitteena on tuottaa viiniä kaikilla Espanjan tärkeimmillä viinialueilla. Torres Brand Ambassador Annastiina Jäppinen kertoi Turussa vetämässään tastingissa mielenkiintoisia uutisia: viinitalon uutuustuote on cava. Ensimmäinen vuosikerta tulee myyntiin lähikuukausina.

Chilessä Torres aloitti viinintuotannon vuonna 1979 ja Yhdysvaltojen Californiassa kolme vuotta myöhemmin. Kiinnostavaa on uusimmat aluehankinnat Chilessä: Torres on ostanut maata yli neljän kilometrin korkeudesta ilmaston muutoksen tuomaa lämpenemistä silmällä pitäen.


Torres Brand Ambassador Annastiina Jäppinen kertoi
mielenkiintoisia uutisia: viinitalon uutuustuote on cava.


Viinisuosituksia Torresin tiloilta

torres_salmos Torres Salmos

Täyteläinen, keskitanniininen, marjainen ja pehmeän mausteinen.

Viinin nimi muistuttaa psalmeja kunnioittaen Prioratossa viininviljely taidon läpi keskiajan  säilyttäneistä kartusiaanimunkeista. Rypäleet (Carnacha, Carinena, Syrah) ovat kasvaneet kahdella eri tarhalla: El Lloarin tarha sijaitsee hyvin kuumassa ilmastossa, Porreran tarha on puolestaan ilmastoltaan huomattavasti viileämpi. Käyminen on tapahtunut ruostumattomissa terästankeissa 28 °C:ssa 7–10 päivän ajan. Konsentraation maksimoimiseksi viiniä on maseroitu 21 vuorokautta. Kypsytys tapahtui uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä 9 kuukauden ajan. Oikein säilytettynä viini on parhaimmillaan 8–10 vuoden ikäisenä.

Viinin kuvaus
Väri syvä ja tumman punainen. Runsaassa tuoksussa on tummia marjoja ja pehmeän mausteista paahteisuutta. Täyteläinen tuoksun mukainen voimakas maku on pitkä ja silkkinen. Paahteista rakennetta täydentävät ryhdikkäät tanniinit.

Käyttö
Liha- ja riistaruoat medium-kypsänä.

Hinta
Alko 29,95 €
Ja ruotsinlaivoilta noin 20 eurolla!
(Kuva: Alko)

torres_producto_perpetualPerpetual

Hienostuneen mausteinen, täyteläinen, runsas ja pitkä.

Viinin rypäleet (Carinena ja Carnacha) ovat samoilta tarhoilta kuin Salmoksenkin. Käyminen on tapahtunut ruostumattomissa terästankeissa 27 °C:ssa 12 päivän ajan. Konsentraation maksimoimiseksi viiniä on maseroitu 32–35 vuorokautta. Kypsytys tapahtui uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä 16 kuukauden ajan. Viini on parhaimmillaan 8–10 vuoden ikäisenä. Viiniä valmistetaan vuosittain vain noin 6 000 pulloa. Viini on menestynyt myös useissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Viinin kuvaus
Väri on tummanpunainen. Herkullisen runsaassa tuoksussa on viitteitä metsästä – variksenmarjaa ja mausteita. Viinin täyteläisessä maussa on jopa hiven pippuria. Maku on pitkä ja rakennetta täydentävät ryhdikkäät tanniinit. Erittäin runsas ja pitkä jälkimaku. Todellinen herkku  ja erinomainen hinta-laatusuhde.

Käyttö
Liha- ja riistaruoat medium-kypsänä.

Hinta
Ruotsinlaivoilta noin 25 euroa
(Kuva: Winestate)

torres_maslaplanasMas la Plana

Erittäin täyteläinen, tanniininen ja roteva.

Torres Mas La Plana on tuottajan lippulaiva, jonka ensimmäinen vuosikerta tuotettiin vuonna 1970. Maine on peräisin vuoden 1979 punaviinien olympialaisista, joissa Mas La Plana voitti ranskalaiset klassikot. Käyminen ja maseraatio tapahtunut lämpötilakontrolloiduissa terästankeissa 28 vuorokautta. Viini kehittyy 18 kuukautta uusissa ranskalaisissa 300 litran Neversin ja Tronçaisin tammitynnyreissä. Viini on parhaimmillaan 7–9 vuoden iässä. Viini on valmistettu Cabernet Sauvignonista.

Viinin kuvaus
Väri on hyvin tumma kirsikanpunainen. Maku on erittäin voimakas, monivivahteinen ja asitillisen pitkä, mehevät tanniinit lisäävät herkullisuutta. Tumman luumuinen, kirsikkainen, mausteinen, tamminen, nahkainen. Ikuinen klassikko.

Käyttö
Liha- ja riistaruoat medium-kypsänä. Dekantoi kolme tuntia ennen käyttöä.

Hinta
Alko 49,90 €
Ruotsinlaivoilta noin 30 euroa.

(Kuva: Alko)

Tutustu myös palveluihimme

Viininmaistelu
Kokki kotiin -palvelu
Yritystilaisuudet
By | 2018-05-13T17:48:20+00:00 marraskuu 6th, 2016|Ruoan ja viinin yhdistäminen, Viini|0 Comments