Kuusenkerkkäsiirappi on perinteinen alkukesän perinneherkku, joka käy niin jogurtin päälle kuin yskänlääkkeeksikin. Kerää kuusenkerkät – kuusen nuoret vuosikasvaimet – alkukesästä, kun ne ovat noin kaksi senttiä pitkiä ja pullean pehmeitä.

Perinteisesti kuusenkerkkäsiirappia on keitetty useampi tunti ja tuloksena on tumma siirappi. Nyt annamme ohjeen myös pikaiseen kuusenkerkkäsiirappiin, joka valmistuu puolessa tunnissa.

Kuusenkerkkäsiirappi – pikaohje

Vaalea kuusenkerkkäsiirappi syntyy fuskaamalla hieman keittoajan suhteen. Tämä siirappi sopii erinomaisesti vaikka juomasekoitusten mausteeksi ja jälkiruokakastikkeeksi. Terveysvaikutuksista emme ole aivan varmoja, oikein hennon keväinen maku tästä kuitenkin löytyy.

1 osa kuusenkerkkiä
2 osaa vettä
1 osa sokeria
(1 rkl sitruunamehua)

Määrät siis esimerkiksi desi kuusenkerkkiä,  kaksi desiä vettä ja desi sokeria. Keitä vettä ja kuusenkerkkiä noin 15–20 minuuttia (tai tunti jos on aikaa, laita silloin kansi kattilaan ja lisää vettä tarvittaessa)  ja siivilöi kerkät puristellen niistä siivilää vasten kaikki mehut talteen (vettä haihtuu noin puolet). Kaada neste takaisin kattilaan, lisää sokeri ja keitä hiljaisesti kiehuen 15 minuuttia. Voit maustaa siirapin lopuksi sitruunamehulla, joka korostaa hennon karvasta makua. Tuloksena on hennon vihreä tai meripihkan värinen siirappi hieman keittoajasta vaihdellen.

Kerkät sisältävät paljon
A- ja C-vitamiinia sekä antioksidantteja.

Perinteinen kuusenkerkkäsiirappi

1 l kuusenkerkkiä
2 l vettä
4 dl sokeria
1 vaniljatanko tai 2–3 tl vaniljasokeria

Liota kuusenkerkkiä vedessä huoneen lämmössä yön yli. Keitä kerkkiä liotusvedessä 1–2 tuntia miedosti poristen. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen. Lisää sokeri. (Voit myös maustaa siirapin halutessasi vaniljatangolla tai 2–3 teelusikallisella vaniljasokeria, lisää tässä vaiheessa halutessasi mukaan.)

Keitä vielä 1–2 tuntia ilman kantta, siirappi on valmista kun se muuttuu tummaksi ja siirappimaiseksi. Voit testata, onko siirappi valmista seuraavasti: Ota lusikalla hiukan siirappia ja tipauta se lasiin, jossa on kylmää vettä. Siirappi on valmista, jos se ei heti liukene veteen. Siirappi paksunee, mitä kauemmin sitä keität. Kuusenkerkkäsiirappi myös paksunee hiukan jäähtyessään.

Toisin kuin pikaversio, perinteinen aito kuusenkerkkäsiirappi on väriltää tumman ruskeaa. Aivan kuin se siirappi, jota käytetään leivontaan.

Kuusenkerkkäsiirappia on käytetty perinteisesti myös lääkinnällisesti  yskään, kerkkiä muutoin muun muassa nuhaan ja keuhkoputken tulohdukseenkin. Kerkät sisältävät paljon A- ja C-vitamiinia sekä antioksidantteja, kerkkiä onkin käytetty perinteisesti yleiskunnon vahvistamiseen tuoreeltaan. Niitä voi kokeilla silputa vaikka salaattiin mukaan – maku on kirpeä.


Tutustu myös palveluihimme

Tilaa kokki kesän juhliin
Oletko suunnittelmassa kesäjuhlia ystäville? Tai lähestyvätkö syntymäpäivät? Tilaa kokki kesän juliin.

Jäiden kera tarjottu kuohuviini.

Järjestä viinitasting
Kutsu ystäväsi ja juoma-asiantuntijamme Mikko paikalle – viininmaistelu yhdessä on rentoa ja opettavaista.