Merlot

Tuoksu: kukkean mustaherukkainen, minttua, maatuneita lehtiä, punaisia ja tummia marjoja, luumua, toffeeta, ruusuinen

Maku: keskitäyteläinen – täyteläinen, hedelmäinen, pehmeä, vähätanniininen ja matalahappoinen

Bordeaux’ssa viljellään paljon enemmän Merlot’ta kuin Cabernet Sauvignonia. Siinä missä Cabernet’n tyylinä on karun puoleinen tanniinisuus ja voimakas ryhti, Merlot’n rooliksi on katsottu Cabernet’n kireyden lievittäminen ja kovuuden pehmentäminen. Nämä kaksi rypälelajiketta liitetään vahvasti toisiinsa, koska ne ovat molemmat kotoisin Bordeaux’n alueelta ja koska niistä tehtyjä viinejä on perinteisesti sekoitettu keskenään.

Merlot-rypäle on ohutkuorisempi ja isokokoisempi kuin Cabernet Sauvignon. Ohuesta kuoresta ei tule viiniin yhtä paljon tanniineja kuin paksusta kuoresta. Paljon hedelmälihaa sisältävistä, suurista rypäleistä tehdyissä viineissä on yleensä runsaasti hedelmäisyyttä ja korkea alkoholipitoisuus runsaan rypäleiden runsaamman sokeripitoisuuden vuoksi. Hapokkuus jää Merlot’ssa suhteellisen matalaksi ja viinit maistuvatkin melko pyöreiltä runsaan hedelmäisiltä ja pehmeähappoisilta – jopa kermatoffeisilta.

Muutamia kokeilemisen arvoisia Merlot-viinejä:

  • La Ronciere Reserva Merlot 2013 (hinta Alkossa 9,52 €)
  • Château Haut-Bages Monpelou 2011 (hinta Alkossa 28,80 €)

Seuravassa osassa pääsette syventymään Pinot Noiriin, joka on varmasti maailman yksi vaikeimmista rypäleistä viljellä. Mutta kun sen viljely on onnistunut ja viinintekijä on taidokas, siitä saadaan yksiä maailman parhaimpia viinejä.


Olisitko kiinnostunut maistelemaan Merlot-viinejä asiantuntijan opastuksella ja oppimaan miten rypäleet täydentävät toisiaan? Lue lisää viininmaistajaisistamme.