Noniin, on aika jatkaa Roseviinien parissa ennen kuin on liian myöhäistä.. Ei kai nyt sentään. Roseeta juodaan maailmalla ympäri vuoden, pitää vain löytää sesonkiin sopiva tuote. Lähdetään purkamaan, muista vaaleanpunaiset suojalasit.

Missä Roseviinejä valmistetaan?

Roséviinien merkittävimmät tuottajat ovat edelleen Euroopassa, joista suurin on Ranska. Espanja sekä Italia pitävät myös paikkaa listan kärjessä.

Uusia tuottajia syntyy jatkuvasti erityisesti Yhdysvalloissa, Chilessä sekä Australiassa, jossa tuotantomenetelmiin liittyviä sääntöjä on vähemmän. Uuden maailman Rosen imago ei toistaiseksi ole vakiintunut ja tuotekirjo on hyvin laaja. Näin ollen, pysyttelen tekstissä perinteisen viinimaailman alueissa, joille on muodostunut vuosien saatossa kuluttajille suuntaa antavia karaktereja.

Provence, Ranska

Provencea pidetään kaikkien aikojen Rose-klassikkona, eikä ihme. Jopa 90% koko alueen viinituotannosta on roséta, eli noin 150–170 miljoonaa pulloa vuodessa. Tämä tarkoittaa että 35–40 % Euroopan roséviinistä tehdään alueella.

Pitkät kuumat kesät sekä leudot talvet yhdistettynä kalkkikivipitoiseen maaperään mahdollistavat aseman maailman Rosé-Ikonina. Provence onkin poikkeuksellisen uskollinen tyylilleen, mikä on helpottanut suuresti navigointia ostoksilla, kun kaipaan raikasta, kuivaa ja tasapainoista laaturoseeta.

Provence on yksi harvoista paikoista maailmassa, jossa Rosé nauttii asemastaan alueen päätuotteena, eikä jää taustalle lisämyynnin toivossa.

Paikallinen vaaleanpunainen valmistetaan pelkistä punaisista rypäleistä, josta esimerkiksi suurimmalla sekä tärkeimmällä tuotantoalueella; Cotes de Provence AOP:lla (Apellation d’Origine Protegee) on tarkat määritelmät sekä säännökset, jonka mukaan Rose tulee valmistaa vähintään kahdesta eri lajikkeesta, josta toinen on tyypillisesti Grenache.

Miksi valita Rosé Provencesta?

Paikallinen Rosé käy tyylikkääseen nautiskeluun, mutta suosittelen kokeilemaan sitä esimerkiksi yhdistettynä hedelmäisiin salaatteihin, esimerkiksi mansikoilla ja kypsytetyllä juustolla höystettynä. Muista myös balsamico tai ranskalainen sinappikastike!
Parsasalaatti mansikoilla ja manchegojuustolla

Parsasalaatti mansikoilla ja manchegojuustolla

Esimerkkiviini alueelta: Gassier Coteaux d’Aix-en-Provence Organic 2024

Rypäle: Cinsault, Grenache, Grenache Noir, Syrah

Saatavuus Alkossa: Hyvä

Gassier Coteaux d’Aix-en-Provence on oiva esimerkki alueelta. Koin tuoksun hennoksi, mutta makuelämyksenä viini oli tasapainoinen, raikas, valkoisia kukkia, hentoa mansikkaa ja vadelmaa unohtamatta pientä pirskahtelevaa jälkituntumaa. Nään tämän kuivan viinin täydellisenä seurustelujuomana, tuparilahjana sekä varmana parina mille tahansa alkuruokapöydästä löytyvälle, kevyemmälle ruoalle.

Ruokasuositukset: Kasvisruoka, salaatit, pikkusuolaiset

Navarra, Espanja

Espanja on maailman toiseksi suurin roseetuottaja. Tyyliltään paikalliset roséviinit ovat tummempia sekä intensiivisempiä kuin edellä mainitut Provencen vaaleanpunaiset. Opiskellessani aihetta esille nousi erityisesti Pohjois-Espanjassa sijaitseva Navarran alue. Alue tunnettiin pitkään 100% Garnacha (aka Grenache) rypäleestä tehdyistä Rosadoista ja sitä pidetään edelleen päärypäleenä, kuten Ranskassakin kun puhutaan Roséviineistä.
On harmi, että Navarran Rosadoita on todella vaikea löytää Suomen markkinoilta, eikä alueestakaan ole turhan paljon netissä tietoa Suomeksi. Näin ollen päätin silti kirjoittaa aiheesta, vaikka lukijat eivät pääsisikään niitä maistamaan.
Nämä kirkkaan pinkistä lohenpunaiseen taittuvat monipuoliset viinit saavat pontta aurinkoa tarjoavasta ilmastosta, joka on poikkeuksellisesti kolmen erilaisen vyöhykkeen yhdistelmä: Atlantin viilentävä vaikutus, Välimeren lämmittävät sekä kuivattavat elementit yhdistettynä Pyreneiden vuoriston viileisiin öihin.

Entäs miksi Navarran rosado?

Koska Navarran Roseet ovat tuhdimpia, ne käyvät myös liharuokien kanssa paritettuna mainiosti. Vahva runko sekä kypsät, marjaiset elementit läsnä lähtisin itse yhdistämään alueen Rosadoita esimerkiksi mausteisen paellan tai rasvaisen, voimakkaan juuston kanssa.

Herkkukasari testasi viiniä espanjalaisen vuohenjuuston, Castellon Gold valkohomejuuston sekä Nocellara Castelvetrano oliivien kanssa. Castellon valkohomejuusto voitti!

Esimerkkiviini alueelta: Señorío de Sarría Viñedo Nº5 Garnacha Viñas Viejas 2020

Rypäle: Garnacha

Saatavuus: Heikko

Señorío de Sarría Viñedo Nº5 oli kokemuksena aivan upea. Rubiininpunainen väri oli päätä kääntävän kaunis. Tuoksussa kypsää punaista hedelmää, mansikkahilloa sekä yrttisyyttä. Maku seurasi tuoksua joka puolelle suuta ja jäi läsnä pitkäksi aikaa: Eritoten yrttiset sekä greippiset elementit pysähtyivät kielen kärjelle kipristelemään. Tämä Rosado ei ole missään nimessä pelkkä kesäinen seurusteluviini, tämä on viileitä iltoja hyväilevä, absoluuttinen ruokaviini. Jos pääset käsiksi tähän tuotteeseen, tartu kiinni.

Ruokasuositukset: chorizo, grilliruoka, voimakkaat juustot, tapakset, merenelävät, salaatit

Piemonte, Italia

Italia pitää Eurooppalaisessa Rosé tuotannossa paikkaa kärjen hännillä ja suurimpia alueita ovat Puglia, Veneto ja Abruzzo. Haluan kuitenkin nostaa esiin jotain erityistä: Piemonten Nebbiolo-Roseet (tai Rosatot kuten Italiassa sanotaan)
Nebbiolo rypäle pärjää yrityksistä huolimatta vain Piemontessa ja se on paikallisten punaviinirypäleiden kiistaton aatelia. Kuten siitä valmistetut Barolot sekä Barbarescot, paikalliset roseetkin omaavat potentiaalin ikääntymiseen, joten voit huoletta ostaa esimerkiksi vuoden 2019 sadonkorjuuta edustavan pullon kohtuuhinnalla. Piemonte muodostuu useista DOC-alueista, joten laatu on taattua, vaikka hinnat pyörivät Suomessa suhteellisen maltillisella tasolla. Saatavuusaste on hyvä, joten voit löytää Alkosta DOC- luokituksen roseen jopa kympillä!

Ja miksi juuri Piemontelainen Rosato?

Ulkonäöltään Nebbiolo Rosatot ovat vaaleaita, jopa pastelliin taittuvia, kirkkaita ilmestyksiä. Makuprofiili on kuiva, hedelmäinen sekä mineraalinen, joten ne toimivat ruoan kanssa saumattomasti. Kuten Herkkukasarilla powercouple statuksen ansainnut yhdistelmä yrttimarinoidut punajuuret cashewpähkinällä sekä fetajuustolla ja Ricossa Piemonte Nebbiolo Rosato. Toisaalta alueen aromikkaat roseet kestävät myös rasvaisempia viikonloppuruokia kuten pastaa ja pizzaa.

Yrttimarinoituja punajuuria, cashewpähkinää, fetajuustoa sekä vadelmakastiketta

Esimerkkiviini alueelta: Ricossa Piemonte Nebbiolo Rosato

Rypäle: Nebbiolo

Saatavuus: Kuuluu Alkon vakiovalikoimaan

Ruokasuositukset: Mausteinen kasvisruoka, kana, kalkkuna, pizza, pasta

Uniikin rakenteen mahdollistaa tietty sijainti ja ilmasto. Välimeren lämpimät tuulet kohtaavat Alppien kylmän vuoristoilman ja näin päivät Piemonten postikorttimaisilla kukkuloilla alkavat sille kuuluisalla aamu-usvalla. Päivän mittaa usva siirtyy auringon tieltä ja tarjoaa jyrkille viiniterasseille oivat kasvuolosuhteet vaativalle Nebbiolo-rypäleelle, joka vaatii mielettömästi valoa ja lämpöä. Kylmät yöt ovat yhtä merkittävässä roolissa sillä ne estävät köynnöksiä homehtumasta sekä ylläpitävät rypäleiden hapokkuutta.


Roseviinin historia ja paluu juurille

Euroopan ensimmäiset viljellyt viinit olivat Roseita. Historia ulottuu antiikin Kreikkaan sekä Roomaan ajoille asti. Tapana oli esimerkiksi viljellä vaaleita sekä punaisia rypäleitä samoilla pelloilla ja käyttää niitä yhdessä sen enempää miettimättä.
Vasta keskiajalla rinnalle tuli selkeämmin punaisten sekä valkoisten rypäleiden hyödyntäminen erikseen ja tuotekirjo laajeni entisestään uusien sekä hiottujen valmistusmenetelmien mukana. Maailman muuttuessa rose säilytti silti asemansa erityisesti Ranskassa sekä Espanjassa.
Voi siis sanoa että nykyinen rose-buumi on paluu esi-isiemme juomatottumuksiin. Provence teki siitä klassikon, Navarra toi voimaa sekä väriä ja Piemonte loistaa pelissä omilla vahvuuksillaan.

Nyt kun kesä on lusittu ja arkeen palattu, voimme ottaa vaaleanpunaiset lasit pois päästä. Onhan tärkeimmät asiat aiheesta jo opittu. Näin ollen toivon hartaasti, että lukija rohkenee valita roseviinin juhlajuomaksi esimerkiksi Venetsialaisiin, Muinaistulien yöhön, rapujuhliin tai tunnelmallisiin juustoiltoihin! Otatko haasteen vastaan?

Cheers!

Terveisin Martina

(Teksti kirjoitettu itse, valokuvat otettu sekä käsitelty itse, klippikuvat sekä tiedot alkon sivulta, käsitelty Canvalla, lähdeluettelon saa pyytämällä)