Trendikkäitä kuplia – eli mitä sinä juot ja miksi?

Kuluttajien vaikutus ja trendien viinintuotantoon on huomattavaa. Viinintekijät haluavat pysyä muuttuvien trendien mukana istuttamalla palstoilleen esimerkiksi trendilajikkeita kuten Rieslingia ja Pinot Noiria. Myös kuohuviinien markkina on tuonut esille muutamia hauskoja esimerkkejä trendien luomisesta – ja niiden ylläpidosta. Mitä sinä siis juot – ja ennen kaikkea miksi?

Jäisiä kuohuviinejä

Sampanjamaailman huipulta voi nostaa esille esimerkin trendin luomisesta ja sen myymisestä kuohuvien ystäväville: Moët & Chandon lanseerasi maailman ensimmäisenä samppanjan, joka kuuluu nauttia jäiden kera, Moët & Chandon Ice Imperialin. Tämä melko makea viini valkoisessa pullossa nousi makeiden viinien ystävien suosioon ja kohta J.P. Chenet ja Freixenet seurasivat perässä. 2014 lanseerattu J.P. Chenet Ice Edition nousikin Alkon myydyimpien kuohuviinien joukkoon jo vuonna 2015.

J.P. Chenet Ice Edition oli 
Alkon myydyimpiä kuohuviinejä
jo vuonna 2015.

Vielä ei voida kuitenkaan sanoa tuleeko tästä pysyvä ilmiö vai nopeasti ohimenevä juonenkäänne viinimaailmassa. Parhaillaan Freixenetilla on menossa talvikauden markkinointikampanja Ice-kuohuviinistä myös Suomessa, joten jäämme kiinnostuneena odottamaan, mitä tapahtuu kevään ja vapun koittaessa. (Teimme jo viime kesänä arvioinnit ice-kuohuista, lue postaus.)

Proseccon suosion syöksähdys

Proseccon kohdalla hieman pysyvämmän trendin luominen onnistui, ja se on tällä hetkellä maailman myydyin kuohuviini. Tämän aseman prosecco vei samppanjalta jo vuonna 2013. Alunperin prosecco oli makeaa ja omenaisen raikasta valkoviiniä, kun viiniin lisättiin kuplat, se saavutti kansainvälisen suosion. Syy proseccon suosioon on osaltaan varmastikin sen päärynäisen hedelmäinen sekä raikas maku ja kohtuullinen hinta.

Prosecco on tällä hetkellä
maailman myydyin kuohuviini.

Prosecco on kuitenkin ennen kaikkea erinomaisesti tuotteistettu joka tilanteen juomaksi. Sille on onnistuttu luomaan mielikuva loistavana kippistelykuohuvana suurellekin joukolle, toisaalta DOC- ja DOCG -merkinnät viestivät sen laadusta.  Prosecco sopii jopa ruokapöytään joidenkin hieman tulisempien, viimevuosina niin suosittujen, ruokien kumppaniksi hedelmäisyytensä ja pehmeytensä tähden.

Proseccon maailmanvalloitusta tuettiin jälleen suunnitellusti muutama vuosi sitten nostamalla kesään sopivat virvoittavat spritz-juomasekoitukset kaikkien tietoisuuteen. Spritzit, joihin käytetään tietenkin proseccoa.


Tiesitkö että viinitastingin voi tilata myös kotiin? Lue lisää viininmaisteluistamme.

By | 2018-05-13T18:03:26+00:00 joulukuu 30th, 2016|Viini|0 Comments